- Hirdetés -

- Hirdetés -

Olcsó infravörös szemüveg a láthatáron

Ausztrál és brit tudósok kisebb csodája az a filmréteg, amellyel bevonva bármelyik hagyományos lencse éjjellátóvá változik. A megoldás nem ismeretlen a tudomány számára, mivel AR-szemüvegekhez és – a 6G-re készülve – rádióhullámok érzékeléséhez már teszteltek hasonló anyagokat.

A Nottinghami Trent Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem közös projektje során olyan metaanyag készült, amely átlátszó üvegre vonva nanokristályréteget képez a felületen. Az optikai trükk a részecskék szintjén valósul meg: az infravörös spektrumban elhelyezkedő fotonok – érintkezve a nemlineáris anyaggal – fényt bocsátanak ki a magasabb, látható frekvenciákon. A filmréteg trükkje az, hogy nanoantennák sík tömbjeként funkcionál: manipulálni képes a beérkező fény frekvenciáját, és vele együtt teszi láthatóvá az infravörös fotonokat.

A kísérletekhez az ún. Siemens csillagot használták. A jellegzetes ábrát infravörös képként jelenítették meg – ez világította be a metaanyagréteget, amely frekvenciakonverzió segítségével az emberi szem számára legjobban érzékelhető, zöld színű, 550 nanométeres tartományba konvertálta a fényt. A jelenséget egyszerű, kereskedelmi forgalomban kapható kamerával is sikerült rögzíteni, és különböző pozíciókba helyezve ugyanúgy kifogástalanul működött: a filmréteg az infravörös tartományban lévő képeket minden esetben reprodukálni tudta.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A metafelületen történő megjelenítés további lehetőségeket tartogat, vallják a kutatók, akik szerint hamarosan a sokszínű infravörös képek is elérhetővé válnak. Utóbbi technológiát önvezető járművek fényszenzoraihoz szánják, hiszen ezzel a megoldással sokkal több hasznos információt lehet összegyűjteni a folyamatosan vizsgált környezetből.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás és fotó: eeNews Europe)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet