Önfenntartó városszigetek épülhetnek a vízen úszó műanyag szemétből

Csodálatos koncepciót készített elő a plasztik hulladékból épülő, úszó városi komplexumokról az Estudio Focaccia Prieto. A tervezőiroda szerint kivitelezhető lenne, hogy egy-egy mesterséges szigetet akár több ezer ember lakjon és üzemeltessen, miközben a szerkezet saját maga állítja elő a villamos energiát és az ivóvizet – összegzi a Yanko Design.

Az egyelőre csak tervezőasztalon létező projekthez az évtizedek alatt összetömörült nagy csendes-óceáni szemétszigetből lehetne nyersanyagot szerezni, így az a mikroszemcsékre bomlással és a táplálékláncba kerüléssel nem szennyezné tovább az ökoszisztémát és mérgezne válogatás nélkül növényt, állatot, embert.

A tervezők Polimeropolis névre keresztelt koncepciója szerint az óceánokban felgyűlt műanyagokból urbanizált, önálló úszó városok épülhetnének. A látványtervek alapján gyűrű alakú szerkezetekről van szó, amelyek egyrészt újrahasznosítással készülnének, másrészt fenntartható módon, megújuló energiatermeléssel működnének. Bármilyen disztópikusnak is tűnik a képek alapján, a tervezőiroda elképzelése egyáltalán nem lehetetlen, sőt, úgy alkották meg, hogy már ma is létező technológiákkal megvalósítható.

- Hirdetés -

Az úszó város éppen a két, lazán kapcsolódó egységből álló nagy csendes-óceáni szemétsziget helyén épülhetne meg, és volna rá elegendő nyersanyag, hiszen a vízen úszó kazal kiterjedését már évekkel ezelőtt 700 ezer és 15 millió négyzetkilométer közé becsülték. Azóta aligha lett kisebb.

A plasztikot apróra törnék, majd szilárd, egymásba illeszthető építőelemekre tömörítenék össze. Az ezekből összeállított kisvárosoknak kb. négyezer állandó, körkörös gazdaságban élő lakosa lehetne. A gyűrűszigeteken lenne megfelelő hely állattenyésztésre és növénytermesztésre, az ivóvizet ozmózissal állíthatnák elő az óceánból, míg a szükséges villamos energiát árapályerőművel termelnék. Egytől egyig ma is létező megoldások – hátha lesz olyan befektetői csoport, aki akár turisztikai céllal, de meglátja benne a fantáziát, hiszen a Polimeropolishoz készült tervek között repülőterek, üdülőhelyek, parkok, illetve más szabadidős és ökoturisztikai terek kialakítása is szerepel.

Gábor János, Okosipar.hu