Öngyógyító biobetont fejleszt a DARPA

A Pentagon védelmi célú kutatási projektjeiért felelős ügynökség (DARPA) katonai létesítmények alkotóelemeként szeretné használni, így először tökéletesíteni a biológiai tulajdonságokkal felruházott építőanyagot – áll a DARPA sajtóközleményében.

Bár a beton a valaha feltalált egyik legfontosabb építőanyag, idővel szétrepedezik és lepattog, ami nem csak esztétikai probléma, hiszen az elöregedő anyag veszít a szilárdságából, a belőle készült struktúrák meggyengülnek. Az anyagtudomány legújabb fejlesztései ugyanakkor olyan betont eredményezhetnek, ami képes meggyógyítani önmagát. Egy ilyen anyag óriási áttörést jelentene az építőiparban, de a hadsereg számára is, hiszen rengeteget költenek például katonai kifutópályák javítására és karbantartására. Ha ezek a szerkezetek önmagát részben vagy egészben helyreállító anyagból készülnének, akkor a felületeik sokkal tovább és jelentősen alacsonyabb fenntartási költséggel maradnának használható állapotban.

A DARPA elsősorban ezzel a céllal katonai létesítmények számára akar kifejleszteni egy speciális betontípust, de nem ez lenne az első olyan vívmány, ami hadi fejlesztésből kerül át polgári használatra. A BRACE, vagyis „régi betonépítmények bioinspirált helyreállítása” elnevezésű program a természetben előforduló jelenségek és a mesterséges beton tulajdonságainak ötvözésével oldaná meg az elöregedő betonszerkezetek helyreállítását. A BRACE keretében biológiai organizmusokat használnak fel arra, hogy a betonon belül egyfajta érrendszert képezzenek, és képessé váljanak a repedések belső javítására, még azelőtt, hogy a sérülések felszínre törnének. Ez ahhoz hasonló folyamat lenne, ahogy egy élő szervezetben gyógyulási folyamat megy végbe.

- Hirdetés -

 „A BRACE központi hipotézise az, hogy a betonba be lehet oltani az élő szervezetekre jellemző öngyógyító képességeket, ahhoz hasonló módon, amilyen az emberi érrendszer vagy a fonalas gombák betonépületekhez hasonló méretű, akár több hektáros területeket átfogó hálózata” – írta az ügynökség. „Az ilyen rendszerek szállítóhálózatot biztosíthatnának az anyag mélyén történő gyógyuláshoz, hogy a repedéseket kijavítsuk, még mielőtt elérnék a felszínt és meghibásodást okoznának.”

A BRACE program várhatóan 4,5 évig fog tartani, és egyszerre több szervezet, köztük a Coloradói Boulder Egyetem, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium és a Battelle Memorial Intézet részvételével zajlik. A DARPA közleménye hangsúlyozza: a biztonság a legfontosabb, ezért minden kutatási eredményt rendszeres felülvizsgálatnak vetnek alá, egy független laboratórium és a szabályozó hatóságok segítségével. Erre állításuk szerint azért van szükség, hogy a BRACE technológiák ne jelentsenek veszélyt emberek testi épségére vagy épületek stabilitására.

A biobeton vagy öngyógyító beton megváltást jelentene olyan régi és elhasználódott épületeknek – a laktanyáktól a raktárakig –, amelyeknek a karbantartása egyre több nehézséget és egyre nagyobb költségeket jelent a haderőnek.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -