Önműködő elektronikus térközbiztosító berendezést fejlesztett egy magyar cég

Vasúti biztonsági berendezést fejlesztett a PowerQuattro Zrt.

Képünk illusztráció

Új vasúti biztonsági berendezést fejlesztett a PowerQuattro Zrt., amely a projekthez több mint 294 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatáshoz jutott a Széchenyi 2020 program keretében – közölte a cég az MTI-vel.

A két és fél év alatt megvalósított kutatás-fejlesztés során a magyarországi vasútvonalakon alkalmazható önműködő elektronikus térközbiztosító berendezést fejlesztettek ki. A rendszer elemei az egyes biztosítási objektumoknál – állomás, sorompó, térköz – helyezkednek el, és egymással biztonsági adatátvitelen keresztül kommunikálnak – áll a közleményben.

Hozzátették: a fejlesztési folyamat során elkészült a LED-es fényjelző, fényellenőrző, továbbá a vonali ütemadó, vevő, illetve a biztonsági adatátvitelen keresztül kommunikáló elektronikus térközbiztosító berendezés.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A korszerű, a huszonegyedik század igényeinek megfelelő rendszer segíti az esetleges hibás egységek felderítését – hangsúlyozta a PowerQuattro Zrt. Felidézték, hogy a MÁV törzshálózatára az 1960-as évektől telepített önműködő térközbiztosító berendezéseket, amelyeket a mai napig használnak. Ezek jelfogós kialakításúak és pótlásuk nehézkes, ezért a PowerQuattro Zrt. úgy véli, hogy ezen berendezések felújításánál az általuk kínált rendszer alternatívát jelent mind a MÁV, mind a GYSEV vonalain.

Szücs Attila szakmai projektvezető az MTI-nek elmondta: a berendezés üzemeltetéséhez kifejlesztett számítógépes diagnosztika központilag is és bármely pontból is elérhető, így az egyes üzemállapotok, üzemi események folyamatosan monitorozhatóak és naplózhatók.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e már üzembe helyezve ilyen berendezések valahol, a projektvezető közölte: jelenleg kísérleti üzem zajlik a GYSEV Zrt. területén, a Püspökmolnári-Vasvár vasúti vonalszakaszon. A berendezés gyártását is a PowerQuattro Zrt. fogja végezni – tudatta Szücs Attila.

A PowerQuattro Zrt. elsősorban teljesítményelektronikai berendezések fejlesztésével, gyártásával, telepítésével, karbantartásával, javításával, valamint tartalék alkatrészek szállításával foglalkozik. Hazai piaci részesedése a professzionális áramellátó berendezések területen közlésük szerint nagyobb, mint harmincöt százalék.

MTI / Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet