Önműködő és önellátó tengeri robotok fedezik fel az óceánt – Vajon mit találnak majd?

A NASA technológiáján alapuló új rendszer a végtelen felfedezés lehetőségével kecsegtet, hiszen a technológia önmagát tölti fel energiával, amit a tengervíz hőmérséklet-különbségéből nyer. A kaliforniai Seatrec rendszere lehetővé teszi a robotok számára, hogy nonstop tengeren tartózkodva jussanak energiához, ami közvetve azt eredményezi, hogy a kutatók végre feltárhatják az óceánok hatalmas, eddig feltérképezetlen területeit.

Yi Chao, a Seatrec alapítója és vezérigazgatója 15 évig dolgozott a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratóriumában (JPL), mielőtt az óceántudományok doktora lett. A cége által most bemutatott infiniTE rendszer névre keresztelt bójarendszer egy, a JPL-ben fejlesztett és a Caltech-től licencelt technológiát alkalmaz: fázisváltó, vagyis adott hőmérsékleteken szilárd és folyékony állapot között váltakozó anyagokat használ energiatermelésre a tengeren – írja spinoff vállalata munkájáról a NASA.

A rendszer kihasználja a térfogatváltozást, amelyet ez az átmenet okoz az energia előállítására. A térfogatnövekedésből származó kinetikus energia egy motort hajt meg, ami elektromos áramot termel és feltölti a tengeri robot akkumulátorát. A Seatrec csapata ehhez a folyamathoz egy ismert, paraffinalapú anyagot választott, amelynek az olvadáspontja nagyjából 10 Celsius-fok, miközben az átlagos óceáni vízhőmérséklet odalenn 4,44, a felszínen pedig 21 fok körül van. Amikor a robot – például egy kutatási feladat miatt – a mélybe merül, a környező víz lehűti az anyagot, így az megfagy és kitágul, beindítva a motort. Amint a robot a felszínre emelkedik, az anyag újra megolvad, ezáltal lehetővé válik a folyamat gyakorlatilag végtelen ismétlődése. A rendszert élőben a Mexikói-öbölben tesztelték: a hurrikánok intenzitásának mérésére használták sikeresen.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Seatrec technológiája mélytengeri kutatáshoz és bányászathoz, valamint tenger alatti internetkábelek lefektetéséhez, illetve számos egyéb alkalmazáshoz használható. A cég úgy véli, a találmánya abban is segíthet, hogy jóval kevesebb akkumulátor kerüljön az óceánfenékre, aminek 80 százaléka egyébként – éppen a technológiai korlátok és magas költségek miatt – a mai napig feltérképezetlen. Ezen nagyban változtathat az új kutatórobot innovatív energiagyűjtő megoldása, amivel gyakorlatilag a végtelenségig a vízen tartózkodhat.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -