Önvezető drónok felügyelik a vízen lebegő naperőművet

Elfogadta a Percepto koncepcióját a thaiföldi Villamosenergia Előállító Hatóság arra, hogy a cég drónos felügyeletet biztosítson a távolkeleti ország grandiózus, 250 hektáros, vagyis mintegy 70 focipályányi napelemparkja számára, ami a legközelebbi parttól legkevesebb 350 méterre lebeg a vízen. Kevés nagyobb kihívással találkozni, ugye?

A beszédes nevű Percepto olyan AIM szoftvert és ún. drone-in-a-box megoldást dolgozott ki, ami önállóan elvégzi a napelempanelek és azok egyéb berendezéseinek rutinellenőrzését – hozta le a The Robot Report. A drónok észlelik az anomáliákat és/vagy megbizonyosodnak róla, hogy minden megfelelően működik, sőt: rendszeres üzemeltetési és karbantartási jelentéseket küldenek, feltérképezik a panelek helyét, illetve felügyelik a napelemeket víz felett tartó alállomások, transzformátorok, úszó kerítések és egy sor más berendezés állapotát. A cég drónjai tűpontos protokoll szerint cselekednek akkor is, ha valami rendellenességet tapasztalnak: ilyenkor automatikusan értesítik a dolgozókat, és megküldik számukra a megoldásra váró probléma helyét.

A Percepto egy thaiföldi tanácsadó és felszerelésbeszállító céggel, a Top Engineering Corporationnel is együttműködött a projekt megvalósítása során, és lelkendezve nyilatkozott a partnerről, akivel közösen sikerült környezetkímélő, fenntartható megoldást találni a világ legnagyobb úszó naperőművének folyamatos, automatizált monitorozására.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ha a két cég nem dolgozott volna ki drónos megfigyelőrendszert és automatizált hibakeresést a park megfigyelésére, akkor ennél nagyságrendekkel költségesebb és sokkal időigényesebb módon, hajókkal odaszállított ellenőrökkel kellett volna elvégezni a munkát.

A Percepto egyébként nem sokat szöszmötölt, és máris értékesítette a technológiát, miután nemrég megkapta az Amerikai Légiközlekedési Hatóság Beyond Visual Line of Sight (nagyjából: láthatósági zónán túli) repülési engedélyét, ami annyit tesz, hogy akár emberi szupervízió nélkül is üzemeltetheti a drónjait.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -