Optimalizált folyamattervezés a Digital Twin segítségével

Újabb mérföldkő a DMG MORI folyamatoptimalizálásában – Gyorsabb, biztonságosabb és pontosabb eredmények érhetőek el a Digital Engineering és a Digital Twin Test Cuts segítségével végzett próbaforgácsolásokkal.

Az Ipar 4.0 előtérbe kerülésével a digitális szemlélet is egyre jobban elterjed, és mindenekelőtt a CNC megmunkálás gyakorlatában is szerepet kap. A legfontosabb fejlesztések a Digital Twin, a mesterséges intelligencia eszközei és annak továbbfejlesztett elemzései. A DMG MORI mindkét szektorban meghatározó szerepet tölt be. A fejlesztések a Digital Transformation (DX) szemlélet mentén történnek. A végpontok közötti hálózatba kapcsolás, a Digital Twin technológia, a mesterséges intelligencia, ezen eszközök kombinálása, valamint egymásra gyakorolt hatásaik komoly lehetőségeket nyitnak meg a termelő vállalatok számára. Ezen eszközök használatával olyan hozzáadott értékek érhetőek el, mint a hatékonyabb szerszámgépműködés, a javuló folyamatbiztonság és a termékek minőségének javulása. Az innovációt és a környezet szempontjából fenntartható gyártást egyaránt elősegítik. A DMG MORI digitalizálási termékpalettájának két újdonságával az EMO-n bemutatta, hogyan befolyásolja mindez a megmunkálás jövőjét: a Digital Engineering és a Digital Twin Test Cuts egyaránt lehetővé teszi a folyamatoptimalizálást még a gyártás megkezdése előtt.

A Digital Engineering akár 40 százalékkal is fel tudja gyorsítani a termelés felfuttatását, és a valós szerszámgépen akár 80 százalékkal tudja csökkenteni a beállítási időszükségletet.

- Hirdetés -

Digital Engineering: 40 százalékkal gyorsabb termelés felfuttatás

A Digital Engineering már a termelést megelőzően elindul. A teljes megmunkálórendszert képes digitálisan szimulálni, a program futását és az automatizálást is. Ezzel kiküszöbölhető a szerszámgépek idő- és erőforrás-igényes bejáratása. Még az új műveleteket is be lehet állítani digitálisan, miközben a szerszámgép üzemel. „A termelést 40%-kal gyorsabban tudtuk felfuttatni.” – mondta az egyik hozzáadott értékre vonatkozóan Dr. Daniel Niederwestberg, a Digital Twin részlegvezetője a DMG MORI-tól. A valós szerszámgépen a beállítási időszükséglet pedig 80%-kal csökkent. A szerszámgép, valamint a folyamat teljesen digitális vizsgálata és optimalizálása továbbá 100%-os ütközésmentes megmunkálást garantál. „A Digital Engineering funkcióival és képességei kihasználásával gyorsabb folyamatokat, továbbá az új ismereteknek és a tudásbázis optimális felhasználásának köszönhetően nagyobb termelékenységet kínál az ügyfeleknek, ezzel növelve a hatékonyságot is” – teszi hozzá Dr. Daniel Niederwestberg.

Digital Twin Test Cuts: Próbaforgácsolás két munkanapon belül

Már a szerszámgép megvásárlása előtt felmerül a kérdés, hogy az egyre bonyolultabb és egyre többféle alkatrészeket milyen módon lehetne optimálisan megmunkálni. Eddig a gyártónál végzett próbaforgácsolással lehetett mindezt meghatározni. A célja a pontossági követelmények, a gyártási idő meghatározása és a beruházás kockázatának csökkentése volt. Dr. Daniel Niederwestberg hozzáteszi: „Ez a megközelítés ugyan bevált az idők során, ugyanakkor idő- és erőforrásigényes, a beruházások során nem könnyű a szükséges szerszámgépet, szerszámokat, készülékeket és alapanyagokat beszerezni a szűkös határidőn belül.” Pontosan erre a célra fejlesztette ki a DMG MORI az új Digital Twin Test Cut-ot.

A Digital Twin Test Cut által végzett virtuális próbákkal kiküszöbölhetőek a valódi szerszámgépek idő- és erőforrás-igényes próbaforgácsolásai.

A Digital Twin Test Cut technológia létrehozza a szerszámgép tökéletes, digitális másolatát („Digital Twin”) és elvégzi a forgácsolás szimulációját anélkül, hogy a valódi szerszámokat, készülékeket vagy alapanyagokat be kellene szerezni. Az ügyfél követelményeitől függően az optimális forgácsolási paramétereket is meg lehet határozni. Ebben az esetben a Digital Twin Test Cut technológia minden tényezőt figyelembe vesz, mint például az ébredő forgácsolóerőt, a szerszám rezgését vagy a felületi érdességet. „A virtuális térben végzett problémamegoldás olyan pontos eredményt ad, mintha egy valódi szerszámgépen végeznénk a megmunkálást.” – állítja Dr. Daniel Niederwestberg. A DMG MORI fejlett technológiákért felelős operatív igazgatója, Dr. Naruhiro Irino hozzáteszi: „A Digital Twin lehetővé teszi a műveletek szerszámgépekre tett hatásának szabad vizsgálatát, amivel pontos előtervezés, szimuláció és elemzés érhető el.” A Digital Twin Test Cut Service legfontosabb előnye a komoly időmegtakarítás. A szimulációk eredményei általában már két munkanap alatt elérhetőek. Hagyományos számítási eljárásokkal mindez több hétig is eltarthat. A digitális próbaforgácsolások ráadásul környezetkímélőek is, hiszen nem használnak fel hozzá valós szerszámokat, alapanyagokat, hűtő-kenő folyadékot, mindezek mellet pedig az energiafelhasználása is sokkal alacsonyabb a tényleges forgácsolásnál.

DMG MORI

- Hirdetés -