Óriási mennyiségű zöld hidrogén gyártásába fognak a németek

Képünk illusztráció

A Schaeffler autóipari beszállító a francia Lhyfe tiszta energiával foglalkozó vállalattal karöltve fejleszt 15 megawattos zöldhidrogén-előállító üzemet a bajorországi Herzogenaurachban. Az elektrolízist nagyüzemi szintre emelő egység nemcsak a Schaeffler AG, hanem más bajor gyárak számára is termelni fogja a fenntartható üzemanyagot naponta egész pontosan 3,7 tonnát, 2025-től.

„A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra való átállás központi szerepet játszik a klímasemleges termelés 2030-ig tartó célkitűzésében” – nyilatkozta a The Engineernek Andreas Schick, a Schaeffler AG termelésért, ellátásilánc-kezelésért és beszerzésért felelős igazgatósági tagja. „A Lhyfe-fel kötött együttműködés révén az egyik leginnovatívabb céggel sikerült összefognunk, hogy kialakítsuk a herzogenaurachi telephelyünk zöldhidrogén-üzemét. A megállapodásunk a Schaeffler elkötelezettségét hangsúlyozza a fenntarthatóság és a hidrogéntechnológia iránt.”

Amellett, hogy a Lhyfe segíti a Schaeffler ipari folyamatainak szén-dioxid-mentesítését Bajorországban, az üzemben előállított hidrogén potenciálisan értékesíthető harmadik feleknek, így régióbeli önkormányzatoknak és hidrogéntöltő állomásoknak is. A telepítésre kerülő elektrolízis-technológia ennél fenntarthatóbb talán nem is lehetne: az előálltás során keletkező hőfelesleget visszatáplálják a Schaeffler-gyár ipari folyamataiba – ezzel még tovább csökkentve a vállalat karbonkibocsátását.

 „A Schaeffleréhez hasonló nagyszabású projektek a bizonyítékai annak, hogy a technológia nemcsak felkészültségét, bizalmat és biztonságot sugároz a piac felé, hanem erősíti a befektetési kedvet is” – mondta Luc Graré, a Lhyfe közép- és kelet-európai vezetője. „Büszkék vagyunk rá, hogy ebben egy olyan óriásvállalatot támogathatunk, mint a Schaeffler AG, amelynek termelése 2030-ra teljesen klímasemleges irányba fordul. A zöld hidrogén gyors termelése ugyanakkor továbbra is hatalmas feladaXt.”

A Lhyfe-nek messze nem a németországi üzem az első és legnagyobb vállalkozása: a közelmúltban alapítottak leányvállalatot Északkelet-Angliában, mivel úgy gondolják, hogy a hidrogén arrafelé (feltehetőleg a tenger közelsége miatt) kiemelkedő szerepet játszhat az ipari folyamatok szén-dioxid-mentesítésében. A cég októberben bejelentette, hogy 200 megawattos erőművet épít Hollandiában is, ahol a bajorországinál 14-szer több, évi húszezer tonna megújuló zöld hidrogén előállítására lesznek képesek.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#