Óriáslépésekkel a klímasemlegesség felé

Carmen Tschage, a Thyssenkrupp Rasselstein kommunikációs és piacfejlesztési vezetője a packagingnews.co.uk hasábjain emelte ki a többszörös újrahasznosítás előnyeit.

A hulladék többszörös újrahasznosítása számos előnnyel kecsegtet. Ezek közül kettőt említ Carmen Tschlage: a környezetünkben hátrahagyott ökológiai lábnyomunk kisebbítését és az erőforrásaink bővítését.

Ha a csomagoláshoz fémet használunk – azaz ónlemezt –, az szinte tökéletes anyag lehet a többszörös újrahasznosítás szempontjából. Ez egy mágnesességgel rendelkező csomagolóanyag, ezért az újrahasznosítás folyamata nagyon egyszerű. A nehezen roncsolható, lassan erodálódó matéria gyakorlatilag 100 százalékban újra feldolgozható – ami azt jelenti, hogy sűrűn és mindenféle módosítás nélkül felhasználható a továbbiakban. Az anyag minősége elhanyagolható mértékben vagy egyáltalán nem módosul, mivel a folyamat minden egyes lépésékor megőrzik annak belső tulajdonságait.

- Hirdetés -

A gyakorlatban többek közt ez azt jelenti, hogy a már újrahasznosított anyag felhasználható számos újabb lépésben. Jelentős mennyiségű kifejezetten fontos anyagot, így például vasércet, szenet és mészkövet takarít meg ez a folyamat.

Adódik a kérdés: e folyamat során minden újrahasznosított acél csomagolóanyag súlyának a több mint másfélszeresét jelentő mennyiségű szén-dioxid-megtakarítást lehet elérni?

Mivel egyre több fogyasztó gondolkodik tudatosan a fenntarthatósági kérdésekben, és törekszik olyan terméket választani, amelyhez minél kevesebb károsanyag-kibocsátás kapcsolható, a csomagolóanyagok összetétele fontos szerepet játszik a vásárlási szempontok között.

A nemzetek kormányzatai esetében is hasonló tendenciát figyelhetünk meg.  A környezettudatosság egyre nagyobb térnyerésével eleget tesznek a politikai döntéshozók a különféle előírásoknak és célkitűzéseknek.

A nemzetközi szabályozásokat, direktívákat a múltban sok éven keresztül nem csupán betartották, de igyekeztek túlszárnyalni is azokat. Egészen pontosan: figyelembe veszik a vállalatok az új nemzetközi éghajlati célokat, követik az ehhez kapcsolódó politikai döntéseket – ilyenek például az Európai Unió zöld megállapodásában rögzített feltételek. A többszörös újrahasznosítás ennek megfelelően egy nagyszerű megoldás.

A Thyssenkrupp által lefektetett szabályok és az általuk tett erőfeszítés eredménye, hogy a tervek szerint 2050-re elérik a klímasemleges acélgyártást.

A multinacionális vállalat óriási elköteleződést tanúsít a 2015. évi Párizsban lefektetett klímamegállapodás iránt. Elsőként tűzték ki maguk elé azt, hogy a törekvésnek eleget téve elérik a leírt célokat.

A 2030-as évben már a saját gyártásukból és folyamataikból származó kibocsátás csökkentését, valamint az energiafelhasználásuk 30 százalékkal történő redukálását tűzték ki célul. A felelősségteljes előirányzást komoly szabályozások követték, ennek megfelelően sikeresen viszik végbe ezt a folyamatot.

Az tény, hogy a fenntarthatóság még fontosabb témává válik a jövőben, és mindannyiunknak lépéseket kell tennünk a közös cél elérése érdekében. De miért is ne tehetnénk óriási lépteket e felé, ahelyett, hogy apró lépésekkel közelítjük meg a teljesen klímasemleges állapotot?

Némethi Botond, Okosipar.hu