Ötödével több olajat ad a génmódosított repce

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának növényi biokémikusai új, magas hozamú fajtát fejlesztettek ki a Camelina sativából, vagyis a sárgarepcéből, ami a génmódosítás után 21,4 százalékkal nagyobb hozamot ad, mint a ma ismert rokona. Az új változatot modern genetikai eszközök segítségével hozták létre.

„Ha a nemesítők akár csak néhány százalékkal tudják növelni az olajtermelést, azt már jelentősnek tekintik, mert a kisebb hozamnövekedések is nagy mértékű olajhozamhoz vezethetnek, ha több millió hektárt ültetnek be” – hasonlította munkájuk eredményét a mai viszonyokhoz a kutatást vezető John Shanklin. A Brookhaven Laboratórium biokémikusa megjegyezte: a közel 22 százalékos növekedés „váratlan volt, és potenciálisan drámai termelési növekedést eredményezhet”.

A tudósok szerint az új Camelina fajta kifejlesztésének célja az volt, hogy utánozzák a természetben előforduló magas hozamú sárgarepce fajták működését. Az ötlet azért is forradalmi, mert a múltban, miután a nemesítők azonosítottak több olajat tartalmazó növényt, nem igazán foglalkoztak tovább az olajtermelő mechanizmussal, holott azt lehet fokozni a tudomány eszközeivel. A Brookhaven tudósai, amint felfedezték a sárga mag színéért és a megnövekedett olajtartalomért felelős gént, felismerték a lehetőséget a hagyományosan termelt repcéktől eltérő fajták olajhozamának növelésére. És a legjobb megoldást éppen a köznyelvben magvas gomborkaként – egyben a len gyomnövényeként – ismert sárgarepce jelentheti.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A biokémikusok úgy gondolták, hogy az olajszintézisben résztvevő gének működését korlátozó TT8 fehérje eltávolítása (CRISPR/Cas9 génszerkesztési technológiával, amivel deaktiválhatók a TT8 gének) olyan mutáció jön létre, amiben a maghéj színe sárgáról barnára változik. Az eredményeiket igazolni is tudták: bebizonyították, hogy új Camelina-vonalak hozhatók létre génszerkesztéssel, ami segíthet a növekvő bioüzemanyag-igény kielégítésében, mivel egységnyi földterületen jelentősen nagyobb olajhozammal kecsegtető repcét is lehet majd termelni.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -