Oxigént állíthatnak elő a Holdon

A talajból nyerik ki, az ESA szerződést is kötött az eljárást kidolgozó céggel

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerződést kötött az angol Metalysis nevű céggel, amely így kilenc hónapot kap arra, hogy oxigén és fémek kiválasztását eredményező elektrokémiai eljárást dolgozzon ki, úgy, hogy azt a Hold felszínén is alkalmazni lehessen, adta hírül a The Engineer.

A Glasgow-i Egyetemmel közösen fejlesztett elektro-deoxidációs módszer egy nemrég közzétett tanulmány szerint annyira hatékony, hogy – földi körülmények között – az oxigén 96 százalékát képes kivonni az úgynevezett JSC-2A-ból. Ez egy kísérleti anyag, ami összetételében nagyon hasonlít a Holdon talált regolitra.

A cikk emlékeztet: ha sikerülne a holdi talajból is kivonni az oxigént, azzal nemcsak a létfenntartó egységeket tudnák működtetni, hanem képesek lennének helyben előállítani az űrhajók kilövéséhez szükséges üzemanyagot. Az eljárás során holdbázisok építéséhez használható fémpor is keletkezne, ezzel lehetővé téve a folyamatos emberi jelenlétet a kísérő égitestünkön, amelyről később a mélyűrbe tartó expedíciókat lehetne indítani.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az ESA nemcsak tudományos mérföldkövet, hanem komoly bevételt is remél a projekttől: úgy becsülik, hogy a földönkívüli nyersanyagok 2045-ig 73-170 billió eurónyi értéket termelhetnek. Mindez persze attól is függ, hogy sikerül-e folyamatos bányásztevékenységet kialakítani és folytatni a Holdon. „Ha a jövőben az űrbe akarunk utazni, és bázisokat kialakítani a Holdon, illetve a Marson, meg kell találnunk vagy teremtenünk azokat a dolgokat, amelyek az élet fenntartásához szükségesek, például az élelmet, a vizet és a belélegezhető levegőt”, magyarázta Sue Horne. Az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezető űrkutatója szerint a Metalysis bevonása a programba komoly áttörést jelenthet, ami „egy lépéssel közelebb hozza” a jövő űrkutatási elképzeléseit.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -