Oxigént állítottak elő a Marson (igaz, nagyon-nagyon keveset)

A világ legutóbb arra kapta fel a fejét a NASA Perseverance marsjárójával kapcsolatban, hogy a vele tartó Ingenuity helikopter végrehajtotta az első repülést egy idegen égitesten, ember alkotta szerkezettel. Pedig sokkal érdekesebb lehet egy ezzel szinte egy időben lezajlott esemény: a rover egyik berendezése termelt egy leheletnyi oxigént, ami biztató eredmény annak tudatában, hogy a következő egy-két évtizedben embereket is útnak indítanak a vörös bolygóra.

A Perseverance fedélzetére telepített MOXIE nevű eszköz öt gramm oxigént állított elő, úgy, hogy azt a zord, szén-dioxidban gazdag légkörből vonta ki. Bár ekkora mennyiséggel mindössze öt percig lehet életben tartani egy asztronautát, magáról az eljárásról legalább bebizonyosodott, hogy működőképes, vagyis – összhangban a tudósok eddig vadnak tűnő álmaival – valóban lehet belélegezhető levegőt termelni a Marson.

A MOXIE felépítése

- Hirdetés -

Az eredmény újabb öles lépés a kolonizálásról szőtt tervek megvalósítása felé, és nemcsak azért, mert megteremtheti az alapfeltételt egy létfenntartó egység működtetése számára, hanem azért is, mert az oxigén segítségével rakéta-üzemanyagot lehet előállítani. Márpedig ez a Mars-programok egyik legnagyobb kerékkötője: odafelé még csak-csak meg lehet oldani, hogy elegendő legyen az üzemanyag, de a visszatéréshez szükséges mennyiséget szinte lehetetlen ugyanazzal az űrhajóval célba juttatni, amely a személyzetet is szállítja. Elméleti szinten persze ma is gondolkodnak oxigén-utánpótlást szállító teherűrhajókban, de ezek megsokszoroznák az egy-egy küldetésre szánt időt és pénzt.

A tervek szerint egyszerre négy fő utazik majd a Marsra. Ahhoz, hogy egy évig életben maradjanak a felszínen, kb. egy tonna oxigénre lesz szükség, de ennek a többszöröse kell a visszainduláshoz. A MOXIE vezető kutatója, Michael Hecht megosztotta: jelenlegi ismereteink szerint összesen kb. 25 tonna oxigént igényel a teljes misszió. Ha eljutunk addig, hogy ennek akár csak egy részét a vörös bolygó légköréből kivonva elő lehet állítani, az jóval egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá tenné a programot.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -