Páternoszter vs. lift rendszerek

Az automata raktározási rendszerek óriási választékával találkozunk a piacon. Számos vállalat beruházásait végig követve az a tapasztalat, hogy az automatizált raktározás ugyanolyan fontos szerepet játszik a produktív gyártásban, mint a robotizáció a gyártósorokon, vagy a jövőorientált beszerzési technológiák.

Mozgás optimalizálás

Az első és legfontosabb kérdés, milyen iparágban, milyen raktározási vagy komissiózási célban gondolkozunk. Óriási különbség egy gyógyszertárban hűtött tálcákra papírdobozokat sorakoztatni vagy több tonnás raklapnyi fémalkatrészt tárolni egy repüléstechnikai gyárban. Célunk az automatizálási igények legjobb kombinációja az emberi tényezőkkel. Hiszen a targoncán lerótt km-ek és több ezer m gyaloglás helyett, akár 4 m szélességben is kommissiózhat a gépkezelő, 30 %-kal nagyobb hatékonysággal.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kis és nagytestvér

A páternoszter és lift rendszerek egy családba tartoznak, hasonlóan vertikális, automatizált raktározási célokra alkalmasak. A sok hasonlóság mellett döntő különbségek vannak, melyek érdekesek lehetnek attól függetlenül, hogy bármely gyártó konkrét modelljét hasonlítanánk össze.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Működési elv

A páternoszter rendszerek tálcái elnevezésükben is utalnak az „oldtimer”, körforgó személyi felvonók elvére: a tálcák itt körbe forognak, attól függően választva irányt, hogy merre van közelebb a keresett tálca. Jellemzője a kölcsönzési funkció: etalonok, kisgépek, nagy értékű eszközök biztonságos elhelyezése nagy mennyiségben. Arról a lokációról ahonnan kivételezünk, oda helyezzük vissza a terméket. A liftek ennél sokkal intelligensebb, összetettebb technológiával rendelkeznek. 2 oszlopban tálcák helyezkednek el, melyeket súly és magasság alapján mér vagy kalibrál a rendszer, majd automatizálva a legoptimálisabb helyre tárol.

Helytakarékosság, kapacitás

Érdemes már a beruházás elején tisztázni a raktárhelység, gyártósor vagy irodahelység belmagasságát, méreteit, talajterhelését.  Alapvetően a liftek nagyobb vertikális dimenziókkal rendelkeznek, van megoldás akár 16 m magasban, több szinten keresztül is liftrendszert kiépíteni, akár 2 oldalon 3 kiadónyílással. Egy páternoszter átlagosan 6-7 m-nél nem magasabb, természetesen az egyedi igények is megoldhatók, de költségesebbek is a standard méret választásánál. Egy páternoszter tálcái leggyakrabban 200-300 kg-ig (max. 500 kg-ig) terhelhetők, egy liftnél lehetséges az 1000 kg terhelés tálcánként.

A lifteknél nagyobb lehetőség van az egy tálcán lévő lokációk nagyobb számú kialakítására, általában a tálcák mélysége is nagyobb, ezért a lifteknél jobban érvényesül helytakarékosság. Ezt megerősíti az a tény, hogy a liftben az extraktor a szerkezet közepén mozog az ún. közlekedőben, és a legoptimálisabb helyre tárol. Előny lehet, hogy a páternoszter kisebb helyen is elfér, bár „szekrény méretű” liftet is találunk a piacon. A páternoszternél a tárolók magassága és mélysége általában fix. Szekcionálni lehet az egyes nyílásokat, a kivétel pozíciónként is történhet, a dolgozó csak a kiválasztott helyhez fér hozzá.

Gyorsaság és hatékonyság

Léteznek lassú és gyorslift módok, különböző feladatra más az optimális. A páternoszter rendszernél a körforgó mozgás miatt általában egy lassabb működésre kell számítani, míg a lift vezérlője képes úgy „kompaktálni” a tálcákat, hogy a leggyakrabban használtakat lejjebb rendezi, melyeket kevesebb, mint 1 perc alatt is lehívhatja a felhasználó. A lift a gyorsasága miatt alkalmasabb a napi sok lehíváshoz, mozgatáshoz.

Szoftverek csatája

Az egyik legfontosabb kritérium a szoftver, hiszen ez felel az automata működésért és a LEAN raktározási koncepciókba illesztésért. RFID, vonalkódos vagy telefonnal érintős bejelentkezés nem lehet kérdés. Míg egy páternoszter 14 colos kijelzőjén képek között böngész a felhasználó, addig a liftnél egy lézer pointer mutat a termékre tű pontossággal. Legtöbbször a partner számára elengedhetetlen az ERP rendszer integrálása, a statisztikák könnyű elérése. Egy magyar gyártó páternoszter szoftvere képes a jogosultságok mellett projektszámot adminisztrálni, lift esetén szabadon meghatározható azonosítóval, megnevezéssel lehet ellátni egy adott lokációt. A lift rendszer az áruk mozgását azok bevételezésétől egészen a kiadásáig nyomon tudja követni. Mindkét megoldás összeköthető más rendszerekkel, például spirálos automatával vagy címkenyomtatóval.

Egyszerűség vagy komplexitás

Beruházhatunk bármilyen új technológiába, ha nincs meg hozzá a megfelelő munkaerő, aki elegendő IT tudással, érdeklődéssel fordul az újításhoz, akkor továbbra is kockás papírral lesz tele a gépek oldala. Éppen ezért fontos az alkalmazottak megfelelő képzése. Egy lift része lehet az egész intratogisztikai láncnak, szállítópályák, robotok is hozzárendelhetők. Az emberi hibafaktor, például a liftnél  helytelenül visszahelyezett termék, az elbillenés veszélye miatt nagyobb eséllyel fordulhat elő, ami a gépállás mellett több ezer eurós kárt is okozhat. Tréninggel és karbantartási szerződéssel ezek az akadályok könnyebben leküzdhetők.

Stratégia és döntés

Millió jövőbemutató megoldás, mely már mind itt van, elérhető távolságban. Összetett a döntés, mert amennyi a fejlesztés, annyi a piaci szereplő. Egy ilyen rendszer kiválasztása előtt, a kezdeti célokat és büdzsét követően, a lehető legpontosabb kalkulációkkal elemezni kell az idő, hely és költségmegtakarítást. Ilyenkor a szoftverek nyújtotta lehetőség, a szerviz és karbantartási költségek nagyban hozzájárulnak a beruházási döntés sikerességében. Érdemes olyan beszállítót választani, aki a projekt kezdetétől cégismerettel, referenciákkal, magyarországi szervizcsapattal és megfelelő szakértelemmel nyújt támogatást, a teljes projekt és üzemeltetés során.

HAHN+KOLB Let’s work together
marketing@hahn-kolb.hu

- Hirdetés -