Pehelykönnyű a 3D nyomtatással készült járássegítő

Térdproblémákkal küzdő páciensek számára fejlesztette ki a Delsson és a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) az X-Brace névre keresztelt ortopédiai eszközt, aminél könnyebb exoskeleton aligha akad a világon. A kis tömege ellenére masszív műanyagokkal és segédrugókkal kialakított dizájn 30 százalékkal nyom kevesebbet, mint bármely hasonló, fémekből gyártott térdmerevítő – állítja a The Engineer.

A Delsson által tervezett, majd az NTU-n kinyomtatott prototípus mindössze 720 grammos, tehát nem nehezebb, mint egy átlagos utcai cipő. Ez simán lehet világrekord – már ha képes a versenytársaihoz hasonló teljesítményre és tartósságra. Chan Wai Lee adjunktus úgy véli, igen, mivel nagy odafigyeléssel, 3D modellezéssel tervezték meg a különböző dizájnokat, és az egymást követő variációk egyre könnyebbek lettek.

A fizikai tesztelésért felelős Joel Lim doktorandusz szerint a hagyományos térdmerevítők vizsgálata során váltak biztossá abban, hogy a struktúra átalakításával megengedhetnek maguknak könnyebb, addiktív gyártású alkatrészeket is, teljesítményvesztés nélkül. „Topológiai optimalizálással, körvonalas feszültségtérképpel és 3D modellezéssel olyan új felépítést terveztünk, ami elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a térd hajlításának, de továbbra is a megfelelő irányba mozgassa azt” – magyarázta.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fabian Ong, a Delsson ügyvezető igazgatója hozzátette: az X-Brace az orvosok és a gyógytornászok munkáját is segíti, hiszen a térd különböző elváltozásait tudják kezelni vele. A merevítő 6-32 kilogramm közötti terheléstől képes megkímélni a sérült ízületeket, miközben legalább 50 kilogramm hajlítóerőt is átvesz. Az ára ugyanakkor kissé borsosnak ígérkezik: a csapat közlése szerint kb. 782 dollárt, vagyis közel 250 ezer forintot kell majd leszurkolni darabjáért. Mellette szól, hogy igény szerinti konfigurációban is elérhető lesz.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#