- Hirdetés -

- Hirdetés -

Pehelykönnyű a 3D nyomtatással készült járássegítő

Térdproblémákkal küzdő páciensek számára fejlesztette ki a Delsson és a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) az X-Brace névre keresztelt ortopédiai eszközt, aminél könnyebb exoskeleton aligha akad a világon. A kis tömege ellenére masszív műanyagokkal és segédrugókkal kialakított dizájn 30 százalékkal nyom kevesebbet, mint bármely hasonló, fémekből gyártott térdmerevítő – állítja a The Engineer.

A Delsson által tervezett, majd az NTU-n kinyomtatott prototípus mindössze 720 grammos, tehát nem nehezebb, mint egy átlagos utcai cipő. Ez simán lehet világrekord – már ha képes a versenytársaihoz hasonló teljesítményre és tartósságra. Chan Wai Lee adjunktus úgy véli, igen, mivel nagy odafigyeléssel, 3D modellezéssel tervezték meg a különböző dizájnokat, és az egymást követő variációk egyre könnyebbek lettek.

A fizikai tesztelésért felelős Joel Lim doktorandusz szerint a hagyományos térdmerevítők vizsgálata során váltak biztossá abban, hogy a struktúra átalakításával megengedhetnek maguknak könnyebb, addiktív gyártású alkatrészeket is, teljesítményvesztés nélkül. „Topológiai optimalizálással, körvonalas feszültségtérképpel és 3D modellezéssel olyan új felépítést terveztünk, ami elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a térd hajlításának, de továbbra is a megfelelő irányba mozgassa azt” – magyarázta.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fabian Ong, a Delsson ügyvezető igazgatója hozzátette: az X-Brace az orvosok és a gyógytornászok munkáját is segíti, hiszen a térd különböző elváltozásait tudják kezelni vele. A merevítő 6-32 kilogramm közötti terheléstől képes megkímélni a sérült ízületeket, miközben legalább 50 kilogramm hajlítóerőt is átvesz. Az ára ugyanakkor kissé borsosnak ígérkezik: a csapat közlése szerint kb. 782 dollárt, vagyis közel 250 ezer forintot kell majd leszurkolni darabjáért. Mellette szól, hogy igény szerinti konfigurációban is elérhető lesz.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet