Pilot purgatóriumban rekednek az Ipar 4.0 projektek

Egyre több cég számára vesznek a messzi távolba a digitalizációs mérföldkövek, pedig a helyben topogást néhány aranyszabály tudatos betartásával el lehet kerülni. A programok gyakran már a kezdeti szakaszban megtorpannak – mutatott rá a McKinsey 2020-as ipar 4.0 kutatása, amit az Industry Week elemzett.

Az ún. pilot purgatórium meglehetősen gyakori jelenség: a felmérésben szereplő 400 globális gyártó 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a tárgyévben egyetlen ipar 4.0-fejlesztést sem tudott befejezni. Ez a szám tetemes emelkedést mutat, hiszen 2019-ben még csak 55 százalékuk jelentett hasonló problémát, viszont érdemes hozzátenni, hogy a COVID magasabbra is tette a lécet.

A gyártással foglalkozó vállalatoknak ma már mást jelent a sikeres bővítés, mint két évvel ezelőtt, hiszen a járvány alatt kiderült, hogy a betervezett digitalizációs vagy automatizálási lépcsőfokok nem elégségesek, hiszen azokat még „békeidőben” találták ki, nem számítva arra a krízisre, ami 2020-21-ben tarolta le a világgazdaságot. Az ipar 4.0 jelentősége ezzel egy időben felértékelődött: a gyártók kemény leckéből tanulták meg, hogy közülük csak azok lesznek képesek megfelelően reagálni egy hasonló válságra, akik minél több ipar 4.0 megoldást építenek a gyártófolyamatokba.

- Hirdetés -

Az agilisabb működés és kiszámíthatóbb termelés már a vállalati stratégiák 18,4 százalékában élvez prioritást – ezzel előzi a termelékenység növelése és a költségek minimalizálása (17,2 százalék) felé támasztott elvárásokat. Így talán érthetőbb, hogy miért lett kevesebb a sikeresnek tekintett digitalizációs pilotok száma, mint a járvánnyal kevésbé sújtott 2019-es évben.

A purgatóriumból kimozdulni összetett feladat, de nem lehetetlen. Legelőször azt az ipar 4.0 megoldást kell kiválasztani, ami egy adott problémánkat oldja meg. Ha ez megvan, a leginkább hozzáillő technológia kiválasztásán a sor, majd jöhet az AI szenzorok, IoT eszközök és szoftverrendszerek beszerzése. A technológiák használatát nagyon fegyelmezetten kell átvezetni a gyakorlatba, és muszáj agresszíven ragaszkodni a technológia kiterjesztéséhez.

Vegyük minden gyártó rémálmát, a költséges gépleállásokat. Az, hogy képes jó állapotban tartani a berendezéseket, az ipar 4.0 egyik legértékesebb sajátossága, hiszen mederben tartja a karbantartási programokat és előre jelzi a szükséges alkatrészcserét, bőven az eddig elkerülhetetlennek vélt leállást megelőzően.

Bár a COVID miatt nehézkesebbé vált (vagy inkább új megvilágításba került) technológiai fejlesztés csalódást kelthetett, jegyezzük meg: nem törvényszerű, hogy a következő nekifutásunk is kudarcba fullad. Kezdjük annak a problémának az azonosításával, ami a leginkább akadályozza a sikerünket, állítsunk rá egy hozzáértő csapatot, vázoljuk fel azokat a sarokpontokat, amelyek mentén haladva el lehet érni az ipar 4.0 rá adott válaszát, és következetesen hajtsuk végre a bevezetést, így elkerülhető a ma még nagyon elterjedt purgatórium.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet