Pitypangból autó-gumiabroncs – tényleg, ezzel a módszerrel

Úttörő módszerrel akár autók gumiabroncsa is készülhet gumipitypang felhasználásával. Az ötlet nem új, az viszont mindenképpen, ahogyan egy amerikai egyetemen alkalmassá tették olyan járműabroncsok villámgyors gyártásához is, amelyek már nemcsak kerékpárra, hanem személyautóra is felkerülhetnek. A terv az, hogy a speciális megoldással csökkentik az amerikai gumigyártás importigényét.

Mivel a haszonnövényeket sújtó betegségek és az általában is növekvő kereslet miatt komoly esély van arra, hogy egyre nehezebb lesz hozzáférni a délkelet-ázsiai természetes gumikészletekhez, a tudósok úttörő módszerekkel helyettesítenék, vagy legalább kiegészítenék a szinte kizárólag importból származó nyersanyag-mennyiséget, ezzel enyhítve a globális gumiellátási lánc sebezhetőségét.

A hangsúlyt két fenntartható észak-amerikai növényi forrásra, a kb. 17 százalékos kaucsuktartalommal bíró Taraxacum kok-saghyz (TK) pitypangra és a szintén természetes gumit tartalmazó guayule cserjére fektették a kutatás során – írja közleményében az Ohiói Állami Egyetem Katrina Cornish által vezetett kutatócsoportja. A tudósok ismert megoldások hatékonyságának fokozására és a latexhozam növelésére tesznek erőfeszítéseket, egyben olyan innovatív módszeren dolgoznak, ami egy napon helyettesítheti a trópusi kaucsukfák folyamatos csapolását.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A guayule latex kinyerése a cserje kérgének őrlésével történik, majd a kutatók pelyhesítő anyagok hozzáadásával, a mosási ciklusok csökkentésével és a teljes latexhozam növelésével javítják a folyamat hatékonyságát. A guayule-ból származó latex erősebb és lágyabb, mint az ismert polimerek, így a gyártás során kevésbé sérülnek az értékes tulajdonságai.

A TK pitypang latexét a gyökérzetből vonják ki. Ennek az eljárásnak a hatékonyabbá tétele egy szerencsés véletlennek köszönhető: Nathaniel King-Smith, az egyetem végzős hallgatója kísérletezés közben rájött, hogy etilén-diamin-tetraecetsav hozzáadásával jelentősen növelhető a pitypangból származó latex hozama. Ez a váratlan felfedezés lehetővé teszi a latex azonnali extrakcióját ahelyett, ahogy jelenleg zajlik: hónapokig tartó tárolási időszak után. A hihetetlenül felgyorsított eljárás rendkívül ígéretes, ezért a kutatók abban bíznak, hogy a guayule cserjével is hasonló eredményt tudnak elérni.

Cornish több mint egy évtizede ültet, szüretel és extrahál latexet, és egy teljes körű latexfeldolgozó üzem építését tervezi az Ohio State Wooster kampuszán. Jelenleg a jövőbeni bővítés finanszírozása érdekében a prémium latexpiacokra szánt kisüzemi termelésre összpontosít.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -