Pókok „segítségével” fejlesztenek környezetbarát motort a Michigani Egyetemen

Shanelle Foster, a Michigani Állami Egyetem Villamosmérnöki és Számítástechnikai Tanszékének professzora egy olyan „zöld” motor fejlesztésén dolgozik, amelyet additív gyártással állítanak elő, azaz már a gyártás során előtérbe kerül, hogy kiküszöböljék a felesleghulladék-képződést – írta a Additive News.

„Számomra az jelenti a motort, ami már önmagában környezetbarát, de ahhoz, hogy még zöldebbé tegyük őket, át kell gondolnunk, hogyan jutnak el a végtermékhez. Felül kell vizsgálnunk tehát a gyártási folyamat lépéseit”, idézi a portál Fostert. A professzor szerint az egyik módja a gyártási folyamat környezetbaráttá tételének az additív gyártási technológia alkalmazása.

„Ez lehetővé teszi számunkra, hogy csak oda tegyük az anyagot, ahová akarjuk, így kiküszöböljük a vágási folyamat során keletkező hulladékképződést”, mutat rá a professzor, kiemelve, hogy a 3D nyomtatás megjelenése és folyamatos fejlődése új távlatokat nyitott a motorok megalkotásában.

- Hirdetés -

„A 3D nyomtatás a motor gyártása során lehetővé teszi számunkra, hogy csak oda és csak olyan típusú anyag kerüljön, ahová és amilyet szeretnénk. Így diverzifikálhatjuk az anyagainkat”, folytatja Shanelle Foster. A motorokba kerülő anyagok említett diverzifikálásának ötlete egy valószínűtlen megfigyelés nyomán kristályosodott ki számára: a pókok „súgtak” neki.

A professzor – érdeklődő természetének köszönhetően – felfigyelt arra, hogy a pókhálók milyen erősek, és elkezdett azon gondolkodni, hogy minek köszönhetik ez a tartósságot. „Elkezdtem tanulmányozni a pókokat, így megtudtam, hogy különböző selymet használnak hálófonáskor. Az avatatlan szem számára a háló homogén anyagnak tűnhet, de különböző erősségű selymet használnak a háló különböző területein attól függően, hogy annak melyik szegmense milyen funkciót kell, hogy kiszolgáljon. Úgy vélem, ez a gondolkodási mód a motorgyártásban is hasznos lehet – mondta Foster.

A különféle, 3D nyomtatáshoz használatos anyagok nyomán a motorok akár méretükben, akár hatékonyságukban optimalizálhatók. „Ez az egyik legjobb laboratórium Michiganben, ami rendelkezik a kellő potenciállal és a szükséges kutatási eszközökkel, és három nagy autóipari gyártóval is szoros partnerségi viszonyt ápol. Amint lehetőség kínálkozott, hogy csatlakozzam Foster professzor csapatához, azonnal éltem vele”, nyilatkozta Thang Phan, a professzor munkatársa.

Vörös István, Okosipar.hu