Porsche Taycan visszahívás akksik miatt

A Porsche első elektromos sportkocsija, a Taycan kulcsfontosságú a német márka számára, amely abban bízik, hogy 2030-ra eladásainak 80 százalékát teszik ki az elektromos autók. A napokban azonban rossz hír érkezett a gyártó háza tájáról – közölte az IndustryWeek.

A német Porsche sportkocsigyártó megerősítette, hogy több ezer elektromos Taycan modellt hívott vissza. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy az akkumulátorok kigyulladhatnak. „Egyes akkumulátorok hibás cellái rövidzárlatot okozhatnak, ami tűzveszélyes”, idézi a portál a vállalat szóvivőjét.

Eredetileg 858 Taycant azonosítottak potenciálisan veszélyesként. Ezek visszahívásáról januárban intézkedtek, de a további ellenőrző vizsgálatokat követően a vállalat megállapította, hogy esetlegesen több jármű is érintett lehet. A Porsche közölte, hogy a sportos négyajtós autók közül 2936 darab mutatott „rendellenességet”. Ennek megoldása a mintegy 600 kilogrammot nyomó akkumulátor cseréje.

- Hirdetés -

A május eleji állapotok szerint 4522 Taycan még ellenőrzésre vár, ennek elvégzését javítóműhelyekre bízzák.

Nem a Porsche az egyetlen gyártó, amelynek váratlan kellemetlenséget okozott a modelljébe szerelt akkumulátor. A Renault, a Ford és a General Motors a közelmúltban mind kénytelen volt hasonló meghibásodás okán visszahívni különböző modelljeit.

A Taycan akkumulátorainak celláit a koreai LG gyártja, míg magukat az akkumulátorokat Németországban szerelik össze, mielőtt a Porsche zuffenhauseni gyárában azok az autókba kerülnek.

A 2019-ben bemutatott Taycanból 2023-ban több mint 40 ezer darabot értékesítettek, ami 16,7 százalékos növekedést jelent a korábbi éves mutatóhoz képest. A Porsche első elektromos modelljeként a Taycan kiemelt jelentőségű a német márka számára, amely arra számít, hogy 2030-ra eladásainak 80 százaléka elektromos lesz.

Vörös István, Okosipar.hu