- Hirdetés -

- Hirdetés -

Pusztító katonai eszköz lett: rakétát lőtt ki egy önvezető drón

Egy brit fejlesztésű drónrendszer a Királyi Légierő (RAF) által támogatott kísérlet részeként lőtt ki egy Thales-rakétát. A tesztet a pilóta nélküli légi harc „jelentős mérföldkövének” nevezték – írja a The Engineer.

A JACKAL drónplatform annak a brit startupnak, a Flyby Technology-nak a munkája, amelyet Jon Parker, a RAF és a Királyi Haditengerészet egykori vadászpilótája hozott létre. A Flyby és a Thales mérnöki csapata egy elég gyors, mindössze hathetes projekt során épített meg két JACKAL drónt, amelyek képesek kilőni a Thales Lightweight Multirole Missile (LMM) nevű rakétát. A kísérletről közzétett videón az látható, ahogy a biztonság kedvéért talajhoz láncolt VTOL repülőgép függőlegesen fel-, majd leszáll, aztán jön egy vágás, és a következő jelenetsor már szabályosan vérfagyasztó: a termetes drón úgy lő ki hatalmas erővel egy nagy LLM-et, hogy szinte ki sem tér a stabilan lebegő állapotból.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Flyby szerint a JACKAL a harci helikopterek és vadászrepülőgépek képességeit ötvözi, csak közben jóval alacsonyabbak a költségei és minimális kockázattal (helyszíni személyzet nélkül) bevethető. A VTOL repülőgépet ráadásul olyan helyeken is működtethetik (pl. erdőségekben és beépített városi területeken), ahol nincs szükség sérülékeny kifutópályákra.

 „A vadászpilóták napjai a fülkében meg vannak számlálva, úgyhogy rájöttem: talán nem igazán fognak szeretni azért, mert a saját fajtám végét okoztam” – mondta a volt katonai pilóta, Jon Parker, a Flyby Technology alapító-vezérigazgatója. „De a hadviselés jövője változik, és a JACKAL igazi többcélú támadó repülőgépként része ennek a jövőnek. Szeretnénk, ha ez lenne a zászlóshajó termékünk, amivel biztonságos munkahelyeket teremtünk, illetve hozzájárulunk a brit repülőgépipar és honvédelem jövőjéhez.”

A Thales közleményben tudatta, hogy a RAF az orosz-ukrán háborúra reagálva először a Flyby Technology-t kereste meg, annak új drónrendszere miatt, és ezután, a Flyby felkérésére kerültek képbe ők. A startup arra volt kíváncsi, hogy az LLM kilőhető-e egy JACKAL-ból, ha megfelelő felszerelést építenek hozzá az immáron halálos fegyverré változó drónplatformra.

„Az LLM egyik egyedi értékesítési pontja, hogy több platformba is integrálható, beleértve a páncélozott járműveket, helikoptereket, haditengerészeti járműveket vagy éppen a vállról indítható lövegeket, amelyek mindegyike más-más fenyegetések kezelésére szolgál” – magyarázta Philip McBride, a Thales észak-írországi ügyvezető igazgatója. „Megtiszteltetés volt a Flyby csapatával együtt dolgozni ezen a sürgető és úttörő kísérleten, ami bebizonyította, hogy mind a Thales, mind a Flyby lenyűgöző és agilis eredményeket tud felmutatni, ha egy közös célra összpontosítanak.”

A JACKAL-csapat a következőkben azon dolgozik tovább, hogy a tesztelt megoldást miképpen ültethetnék át a gyártásba, miközben a repülőgép képességeit is fejlesztik.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet