Rábapordányon átadták Az Év Digitális Faluja díj újabb elismerését

Az Év Digitális Faluja címet 2021-ben alapította a Digitális Jólét Nonprofit Kft. azzal a céllal, hogy az ötezer fő alatti, magyarországi települések digitális fejlesztéseikkel pályázzanak, melyeket széles körben mutathatnak be, egyben lehetőséget kapva az innovációban rejlő lehetőségek kiaknázására. A beérkezett pályázatokat egy szakértőkből álló, független szakmai zsűri értékelte. Az egyes kategóriák nyertesei számára a díjak átadására a 2021. szeptember 21-22-én megrendezésre került Civitas Sapiens Okos Város konferencia & V4 Summit eseményen került sor. Az Innovatív települési környezet kategóriában Alsómocsolád, a Fenntartható épített és természeti környezet kategóriában Nagypáli, az Innovatív társadalmi és közösségi jólét kategóriában Füzérradvány, valamint az Innovatív gazdasági ökoszisztéma kategóriában Rábapordány pályamunkáját ítélte a legmagasabb színvonalúnak a szakmai grémium. A Digitális Jólét Program által létrehozott különdíjat Bakonysárkány önkormányzata nyerte el.

A Győr-Moson-Sopron megyei település, Rábapordány Magyarországon egyedülálló és Európában is ritkaságnak számító sertéstelepet épített a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. megvalósításában. A beruházás eredményeként gyakorlatilag minden olyan külső tényezőt kizártak, amely az állatokra veszélyes lehet, valamint – a levegőt is – fertőtlenítő rendszerrel látták el a sertéstelep zárt tereit.

Az elismeréssel a díjazottak az Okos Város Piactér platformján ingyenes regisztráció mellett, szabadon felhasználható, bruttó 1 millió forint pénzjutalomban részesültek. A Digitális Falu Program keretein belül egy több millió forint értékű Településszonda felmérés is a nyertesek rendelkezésére áll, mely a program egyik alappillére. Nem utolsó sorban Az Év Digitális Faluja elnevezésű közúti tábla is átadásra került, melyet Rábapordány polgármestere március 17-én vehetett át Gaal Gergelytől, a Miniszterelnökség miniszteri biztosától és Balla Attilától, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettesétől.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gaal Gergely felidézte: a 2019-ben indult Magyar Falu Program évről évre növekvő hazai forrásokból támogatja a kistelepülések hagyományos fejlesztéseit. A program sikerét jelzi, hogy az 5000 fő lélekszám alatti települések vezetői már számolnak az általa nyújtott lehetőségekkel. A program által biztosított hagyományos fejlesztéseken túl ugyanakkor nagyon fontos, hogy a 21. század korszerű eszközei, lehetőségei is megjelenjenek a kistelepüléseken, ezért nagyon jó kezdeményezés a Digitális Jólét Program által indított Év Digitális Faluja díj megalapítása. „A digitalizáció akkor jó, ha nem rátelepszik az életünkre, hanem segíti a mindennapjainkat és könnyebbé teszi az életünket. Ezt tapasztalhattuk meg itt Rábapordányban” – hangsúlyozta. Hozzátette: a település a Magyar Falu Program keretében az elmúlt években jelentős fejlesztéseket valósíthatott meg, ami a céltudatos településvezetés mellett a térség országgyűlési képviselője, Gyopáros Alpár kormánybiztos munkájának a gyümölcse is.

Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese elmondta, hogy „a díjjal ösztönözni szeretnénk a települések vezetőit, és a térségi döntéshozókat, hiszen falvaink – a magyar vidék kincsei – az okos, úgynevezett «smart» megközelítéssel nemcsak élhetőbb helyekké, de akár innovációs központokká is válhatnak.”

Visy László, Rábapordány polgármestere kiemelte, hogy „Rábapordány a díjnak köszönhetően országos ismertségre tett szert. Kistelepülésként nagy elismerés számunkra, hogy országos kitüntetésben részesültünk és büszkeséggel tölti el a rábapordányiakat, hogy országos, de világviszonylatban is egyedülálló, digitálisan fejlett mezőgazdasági cég működik a településen. A jövőben is arra törekszünk, hogy minden lehetőséget meg tudjunk ragadni, ami a településünk digitálisan fejlődését elősegíti.”

A kistelepülések körében nagy sikernek örvendő pályázat természetesen az idei évben is elérhetővé válik az önkormányzatok számára, a feltételek részleteivel a március 23-án Gödöllőn megrendezendő Digitális Vidék Konferencián találkozhatnak először az érdeklődők.

Digitális Jólét Program

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#