- Hirdetés -

- Hirdetés -

Raben Group: Hétezer laptoppal a rászorulók oktatásáért

- Hirdetés -

Hátrányos helyzetű gyerekek és családjaik, valamint pedagógusaik tanulását, illetve munkáját segítik azok a hordozható számítógépek, amelyek tárolását és elosztását a Raben végzi. A nemzetközi logisztikai szolgáltató hazai leányvállalata több ezer laptop kiszállításáról gondoskodik, amelyeket a Partners Hungary Alapítvány (PHA) pályázatok útján ítél oda a kedvezményezetteknek.

Csaknem 100 raklapnyi, azaz három teljes kamionra való laptopot tárolt be a Raben a Dunaharasztiban lévő központi raktárába. A 7400 darab számítógép a HP felajánlásából, a Global Business Coalition for Education és a Partners Hungary Alapítvány (a Nemzetközi Lépésről Lépésre Egyesület tagja) szervezésében jut el magyarországi – és kisebb részben lengyelországi – oktatási intézményekbe, szociális és más civil szervezetekhez.

A több ezer, összesen csaknem másfélmilliárd forint értékű eszköz tárolása és a kiszállításokkal járó egyéb műveletek megszervezése nagy szakértelmet igénylő, egyben jelentős költséggel járó logisztikai feladat. A Raben ennek lebonyolítását vállalta, amikor a PHA felkérésére csatlakozott a projekthez. Az együttműködési megállapodást 2022 végén írta alá a két szervezet, és megkezdődött a pályázatok kiírása.

A kedvezményezettek jórészt olyan hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok, akik az ukrajnai háború elől menekültek el otthonukból. A nekik és családjaiknak kiosztandó 2000 mellett további 4000 laptophoz iskolák és menekültekkel foglalkozó szervezetek, 1000-hez pedig közvetlenül a pedagógusok juthatnak hozzá. Az alapszoftvereket a Microsoft szintén adományként biztosítja, a telepítés megszervezéséről azonban a PHA gondoskodik – ezt a feladatot az Alternatív Közgazdasági Gimnázium informatikaoktatói vállalták.

A Raben az eddigi pályázati körök kapcsán lebonyolította az installációra váró gépek oda-vissza szállítását, valamint az 50 darab fölötti szállítmányok célba juttatását országszerte 6 településre, összesen kilenc helyszínre. Emellett 400 számítógépet az eredeti terveknek megfelelően Varsóba szállítottak, ahol a helyi jótékonysági társszervezet végzi az elosztásukat.

Az egyik legutóbbi látogatásra a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tarpa községben, a Dankó Pista Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum, Szakképző Iskolában került sor, ahová 177 laptopot szállított a Raben. Az oktatási intézmény az ukrajnai háború kitörése után sok menekülő gyermeket fogadott be, és a kezdeti nyelvi nehézségek után mára nemcsak megszervezték az idegen nyelvű oktatást, hanem idén már érettségi vizsgát is tehetnek a tanulók ukrán nyelven.

Árvai Csaba, a Raben Trans European Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A gondoskodás és az odaadás mindig is a filozófiánk szerves részét képezték. Nyitottak vagyunk az olyan helyzetekre, amikor a nélkülöző vagy kiszolgáltatott embertársainkon segíthetünk – elsősorban azzal, amiben mi a legjobbat tudjuk nyújtani: a logisztikai tudásunkkal. Külön jelentőséget ad a mostani szerepvállalásunknak, hogy olyan ügy mellé állhattunk, amely hosszú távon határozhatja meg a rászorulók sorsát, javíthatja az életminőségüket. A felnövő nemzedékek minőségi oktatáshoz való hozzáférésének, digitális tudásszerzésüknek az elősegítése a jövőbe való befektetés, így egyben fenntarthatósági kérdés is.”

Deák Éva, a Partners Hungary Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Társadalmi inklúzióval, oktatással és konfliktuskezeléssel foglalkozó szakmai civil szervezetként 2022 februárja óta támogatjuk az Ukrajnában dúló háború elől menekülőket, kiemelt figyelmet fordítva az egyik legsérülékenyebb csoportra: a hátrányos helyzetű romákra. Bár alapvetően nem adományokkal, hanem komplex szolgáltatásokkal foglalkozó szervezet vagyunk, hatalmas lehetőségnek tartottuk, amikor a Nemzetközi Lépésről Lépésre Egyesülettől (ISSA) – tagszervezetként – kaptuk a lehetőséget, a Global Business Coalition for Education TheirWorld programja jóvoltából. A fenntartható támogatásban hiszünk, amely közösségi összefogással valósulhat meg, éppen ezért végtelenül hálásak vagyunk azoknak a támogató szervezeteknek, amelyek lehetővé tették ennek az átfogó programnak a megvalósulását. A Raben Group Hungary professzionális segítsége hatalmas terhet vesz le a vállunkról a laptopok szakszerű és biztonságos tárolásában, számontartásában és szállításában. Így kapunk lehetőséget arra, hogy azzal foglalkozhassunk, amihez a legjobban értünk: a menekültek és a velük foglalkozó szakemberek traumatudatos támogatásával és továbbképzésével, összetartó helyi közösségek segítségével, az inkluzív oktatás támogatásával.”

A következő kiírások várhatóan 2023 áprilisára zárulnak le, az alapítvány ezután részletes felmérés keretében követi nyomon a megvalósítást és azt, hogy milyen hatással volt a kedvezményezettek életére a laptophoz jutás.

Raben Group 

Akár ez is tetszhet