Rakéta csapódott a Hold felszínébe

Ahogy azt már több orgánumban megírták, a Hold felszínébe csapódott egy régebbi szállítórakéta, amely feltehetően a SpaceX vállalat eszköze, a Falcon 9. A véletlenszerűen létrejött kísérlet 2022. március 4-én történt, amely érdekes fizikai tényekre hívta fel a figyelmet. A rakéta közel 9500 kilométer/órás sebességgel csapódott be a Hold felszínébe. Amint a felkavart por leülepszik, a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter szondája közeli képeket készít a parázsló kráterről, s remélhetőleg fényt derít az űrbeli ütközés fizikájára – adta hírül a Popular Science.

A Hold felszíne kráterekkel van tele, ami annak a következménye, hogy számos különböző becsapódás érte az elmúlt 4 milliárd év során. A tudósok azonban csak nagyon ritkán ismerhetik a krátereket kialakító objektumokat, azaz aszteroidákat vagy üstökösöket. A véletlenszerűen megtörtént kísérlet azt fogja prezentálni, hogy a különböző ütközések hogyan alakítják a bolygók felszínét. A szakértők ezáltal könnyebben értelmezhetik a Hold felszínét, valamint következtethetnek a becsapódások Földre és más bolygókra gyakorolt hatására.

A becsapódás

A rakéta nagyjából 12 méter hosszú és közel 4500 kilogramm. A feltételezések szerint a SpaceX vagy Kína tulajdonában állt –, ám mindkét fél tagadja, hogy köze lenne hozzá.

A becsapódás vertikális irányba indít meg egy erős lökéshullámot. Az ütközés fehéren izzó fényhatást generál, amely az űrből is látható lenne, ha egy eszköz ezt megfigyelhetné. A kőzet- és fémfelhő homokszem méretű szemcsékből állt, amely néhány perc leforgása alatt visszahullott a felszínre, a már parázsló kráter köré. Gyakorlatilag semmi sem maradt a rakétából.

Már korábban is volt ilyen kísérlet

A NASA hasonló kísérletet végzett 2009-ben, amely átütő sikert aratott: tervszerűen hajtottak végre egy becsapódást a Hold állandóan árnyékba burkolódzó kráterébe. A képződött poroszlop összetételének tanulmányozásakor a tudósok vízből származó jég nyomait találták. Ez döntő bizonyítéknak számít arra vonatkozóan, hogy az üstökösök évmilliárdok óta szállítják a becsapódások által a vizet és más szerves vegyületeket a Holdra.

Jobb feltételek a véletlennek köszönhetően

A 2022. március 4-én becsapódott rakéta új lehetőséget adott a kutatóknak, hogy jobb körülmények között figyeljék meg a részleteket. Mivel a művelet a Hold túloldalán történt, a földi teleszkópok számára nem volt látható, ezért a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter készüléke folytat vizsgálatokat az eseményt követő két héttel. Ahogy a körülmények engedik, az eszköz kamerája feltérképezi a becsapódás helyét. Az elképzelések szerint a kráter körülbelül 10-30 méter átmérőjű és 1,5-3 méter mélységű lehet.

Miért fontos a kráterképződés vizsgálata?

A bolygók felszínén keletkező kráterek általános jelenségek a Naprendszerben. Az égitestek kérge ezáltal fokozatosan laza, szemcsés felszínné válik. Ám a folyamat fizikája kevésbé ismert, annak ellenére, hogy mennyire gyakori jelenség.

A közeljövőben tervezett holdraszállás előtt ígéretes lehetőség ez a véletlenszerű kísérlet arra, hogy az égitest felszínének a tulajdonságait feltérképezzék a kutatók – különösen a jég mennyisége és mélysége tart számot komoly érdeklődésre.

Némethi Botond, Okosipar.hu