Rakománytervezés másképp, modern eszközökkel

A szállítmányozás hatékonysága számos tényező függvénye, ám az egyik legfontosabb a rakománytervezés. A konténerek vagy tehergépjárművek telítettségének maximalizálása a cél – a megengedett határokon belül –, hogy minél hatékonyabban használjuk ki a rendelkezésre álló területet. Az EasyCargo 3D-s szoftverével lehetőséget nyújt a rakománytervezés optimalizálására. Lukáš Polame a cég üzletfejlesztési menedzsere, vele beszélgettünk modern megoldásukról.

Az EasyCargo talán nem mindenki számára ismert. Hogyan indult a projekt, mit kell tudni a szoftverről?

Jan Sovak és Robert Sojak alapították a Bee Interactive céget körülbelül tíz évvel ezelőtt. Akkoriban mindketten 3D-s játékfejlesztőként dolgoztak, a frissen alapult startup marketingkampányokat tervezett vállalatok számára. Körülbelül három év elteltével jöttek rá arra, hogy ez az üzleti modell nem olyan jövedelmező, mint várták, ezért elkezdtek gondolkozni a váltáson. Piackutatást végeztek, melynek során felfedezték, hogy a rakománytervezéshez nincsen megfelelő mennyiségű és minőségű megoldás, ami van, annak a nagy része is elavult, ezért remek lehetőséget rejt ez a piaci rés. Úgy döntöttek, hogy a 3D-s játékok fejlesztése során szerzett tudásukat átcsoportosítják, és ennek a tudásnak a segítségével kifejlesztenek egy felhasználóbarát, modern 3D-s alkalmazást a konténerek és teherautók rakománytervezéséhez.

- Hirdetés -

Ma pedig nagyjából tíz alkalmazottat foglalkoztató cég vagyunk, és több ezer ügyféllel rendelkezünk a világ minden táján.

Konkrétan hány országban érhető el és használható a szoftveretek?

Csehországban működünk, de az alkalmazásunkat és a weboldalunkat 12 nyelven érhetik el az ügyfeleink: angol, német, francia, spanyol, portugál, olasz, magyar, lengyel, svéd, finn, vietnámi és természetesen cseh. Ezenkívül az ügyfélszolgálatunk képes a nagyobb országok nyelvein segítséget nyújtani, illetve az úgymond „kis” nyelveken a száz leggyakoribb kérdésre adtunk választ, amit honlapunkon el is érnek az érdeklődők. De manapság már olyan fordítószoftverek állnak rendelkezésre, amelyekkel könnyedén tudunk reagálni a beérkező üzenetekre.

Az alkalmazás leírása egyszerű felhasználást ígér. Miben nyilvánul ez meg?

Elsődleges szempontunk volt, hogy a szoftverünk felhasználóbarát és könnyen kezelhető legyen. Láttunk korábban ehhez hasonló megoldásokat, amikor elkezdtük az EasyCargo fejlesztését, de mindegyik nagyon bonyolult volt. A kezdéshez – kis túlzással – több mint százoldalas kézikönyvet kellett átolvasni. Ezzel szemben mi modern, intuitív felületet biztosítunk, ami hasonlít a hétköznapokban használt alkalmazásokhoz. Ha pedig segítségre van szükség, akkor nem kell semmilyen kézikönyvet lapozgatni, böngészni, hanem oktatóvideók segítségével sajátíthatja el a tudást a felhasználó.

Már beszéltél a cég megalakulásáról, illetve a szoftver könnyű kezelhetőségéről. Valójában hogyan működik az EasyCargo?

Az EasyCargo egy olyan szoftver, amely konténerek és teherautók rakománytervezését segíti elő. Felhasználóbarát és egyszerűen kezelhető, mivel nem szükséges semmit sem telepíteni hozzá – csupán egy böngésző megléte szükséges. Beírjuk a keresőbe, hogy easycargo3d.com, és máris használhatjuk a szoftvert. Az eredmény pedig egy interaktív 3D-s megjelenítés a rakodási tervről, ahol akár kézi beállításokat is elvégezhetünk. Az alkalmazás tengelyterhelés kiszámítását is felkínálja, így még a bepakolás előtt megtudjuk, hogy a tehergépjármű túlsúlyos-e vagy sem. A szoftverünk időt és pénzt takarít meg minden vállalkozás számára, a kis gyártó cégektől a nagy szállítmányozó vállalatokig. Egyébként tíznapos ingyenes próbaverziót kínálunk az első felhasználóink számára, így könnyen kipróbálhatják az alkalmazást, és láthatják, mennyire lehet hasznos a számukra.

A folyamatok optimalizálásával – ahogy te is mondtad – időt, energiát és pénzt takaríthatnak meg a felhasználók. Az EasyCargo esetében ez hogy történik?

Kicsit menjünk vissza az időben, és nézzük meg, hogyan tervezték meg régen a rakományokat. Papírral és ceruzával végezték, nagy precizitást és koncentrációt igényelt ez a feladat. De hiába rendelkeztek tekintélyes tudással, nem versenyezhetnek a számítógépek sebességével. Az EasyCargo néhány másodpercen belül kínál megoldást, és több ezer különféle kombinációt dolgoz fel. Ezért több szempontból is pénzt spórolhatnak a felhasználók: egyrészt hatékonyabban használhatják ki a rakodóteret (konténerek és teherautók esetében), másrészt a rakománytervezők egyéb hasznos feladatot végezhetnek, harmadrészt nem lesz túlsúlyos a jármű, amiért büntetést kellene fizetni, hiszen a szoftver megelőzi ezt azzal, hogy kiszámítja a tengelyterhelést.

A felhasználók számára miért fontos a 3D-s megjelenítés?

A tényleges rakomány 3D-s modellje kiemelten fontos azok számára, akik valójában megtöltik a konténert vagy teherautót. Mindemellett 2D-s modelleket is kínálunk, amelyeket papírra is nyomtathatnak. Az ügyfeleink körében rendkívül népszerű a 3D modellezés, mert ebben az esetben láthatják, hogyan töltődik be a rakomány, ebben nagyíthatnak, kicsinyíthetnek, mozgathatják a teret, hozzáadhatnak további tételeket, és még számos tervezési lehetőség áll a rendelkezésükre. Ezenkívül a 3D modellünk megmutatja az egyes rakományelemeket a megadott méretek alapján, manuálisan vagy Excel-importálás segítségével.

Magyarországon népszerű a szoftver?

Meglehetősen népszerű a termékünk Magyarországon is, több mint 400-an vásárolták meg a szoftvert, és használják nagy megelégedettséggel.

A végére egy aktuális kérdéssel készültem, ami jelenleg eléggé befolyásolja a piacot. Milyen hatással van a cégetekre a koronavírus?

Alapítóink egy modern vállalkozást hoztak létre, a kezdetektől fogva teljes mértékben online végezzük a feladatainkat. Ha nálunk, Csehországban karantén is van, továbbra is dolgozhatunk távolról – ahogy általában. Minden ügyfelünk a weboldalunkon keresztül vásárolja meg a termékeinket, a vevőszolgálatunk szintén online működik. Összességében tehát teljes mértékben a megszokottak szerint dolgozunk. Mivel globálisan működő cég vagyunk, ezért a koronavírus ránk gyakorolt hatása kevésbé jelentős – annak ellenére, hogy világviszonylatban zajló járványról van szó. Valójában még meg is nőtt a weboldalunk látogatottsága és az új regisztrációk száma is. Azt feltételezzük, hogy most, amikor sokan home office munkarenddel dolgoznak, több idejük van új lehetőségek, modern megoldások keresésére. Arra törekednek a vállalatok, hogy a közeljövőben pénzt takarítsanak meg a vállalkozásuk számára – az EasyCargo pedig partner ebben.

Némethi Botond/Okosipar.hu