Raktárautomatizálás lépésről lépésre

Ha készítenénk egy pillanatképet a magyar intralogisztika helyzetéről annak vonatkozásában, hogy merre tart az automatizálás területén, számos kihívással találkozhatnánk ezen törekvés kielégítése során. Az egyik ilyen a személyre szabott megoldások előtérbe kerülése, amelyek kiszolgálják a pénzügyi és stratégiai célokat, valamint a létesítmény sajátosságaihoz igazodnak. Emellett az egyik legmeghatározóbb trend az intralogisztika területén, hogy a legtöbb vállalatnak azzal kell szembenéznie, hogy a raktáraikban egyre kevesebb a szakképzett munkaerő, ami a jelenlegi modellek felülvizsgálatát hordozza magában.

Ezen irány alól Magyarország sem képez kivételt. A munkanélküliségi ráta mindössze 3,4 százalék körül mozog, s ez az évek során inkább csökkenő tendenciát mutat. A vállalatoknak minden szakképesítési szinten gondot okozhat az állások megfelelő személlyel történő betöltése. A munkaerőhiány megkerülésének egyik leghatékonyabb módja az automatizált technológiák alkalmazása. A McKinsey & Company tanulmánya szintén ekképpen vélekedik: kimutatta, hogy Magyarországon a munkaidő 49 százalékát lehetne automatizálni a meglévő technológiákkal, ezen belül az ipari szektorban ez a szám 31-39 százalékot jelent. A legnagyobb akadályt a teljesen manuális vezérlésű működésről az automatizáltabb folyamatokra való átváltás képezi.

Fokozatosan az átalakulás felé

A Dematic nem osztja azt a véleményt, hogy az automatizálást „mindent vagy semmit” alapon szükséges bevezetni. Az átalakulás üteme nagyban függ az adott vállalat üzleti tevékenységétől. Az intralogisztikai iparág hardver- és szoftvermegoldásainak vezető szolgáltatójaként a Dematic tisztában van azzal, hogy a túl gyorsan megtett lépések nem praktikusak és nem is szükségszerűek. Az intralogisztikai vállalat szerint az a leginkább célravezető, ha együttműködve alkotják meg a terveket az adott partnerükkel, ezáltal a konkrét kihívásokra adnak választ. Nem feltétlenül az egyik napról a másikra történő automatizálás a cél. Az ipar 4.0 felé történő elmozdulás, a széleskörű automatizálási és adatcserét elősegítő technológiák, valamint a gépek összekapcsolhatóságának bevezetése elsőre ijesztőnek, kihívásokkal telinek tűnhet, ám ha fokozatosan teszik meg a lépéseket, akkor eredményesebb lehet a változás.

A manuális folyamatok automatizálását fokozatosan célszerű átalakítani. A Dematic továbbá azt tanácsolja, hogy az automatizálásra való áttérés megkezdése előtt az adott vállalat végezze el a teljes létesítményének a felmérését, az általuk használt hardvereket és szoftvereket alaposan vizsgáltassák át, illetve vegyék figyelembe az alapterület adottságait, valamint az alkalmazott személyzet összetételét. Az elemzés révén feltárt adatok ugyanolyan nagy jelentőséggel bírnak, mint a teljes stratégia többi összetevője.

A cél egyértelmű: a termelékenység növelése

A szakképzett munkaerő csökkenéséből adódó hiányosságok pótlására megoldást biztosít az automatizálás. Ám ezen felül jelentősen növelheti a termelékenységet is. A megrendelések teljesítése és az üzembe helyezési folyamat egyes részei gyakran ismétlődő feladatokból állnak, ezek automatizálása akár 200-300 százalékos hatékonyságnövekedést eredményezhet.

Az ismétlődő és kiszámítható feladatok ideálisak az automatizálásra – a dolgozók hamar megunhatják a munkájukat, ami magasabb hiányzási arányokhoz vezethet, ugyanis a kötelezettségükkel kapcsolatos frusztrációjuk egyre nagyobb lesz. Ha a vállalatok az ilyen típusú feladatokat automatizálják, akkor jelentős javulást érhetnek el, ami akár milliós nagyságrendű megtakarítással egyenértékű. A munkaadónak ezáltal lehetősége nyílik a dolgozóit hasznosabban foglalkoztatni, a rutinműveleteket pedig az automatizált folyamatokra bízhatják. Igen ám, de mi történik azokkal, akik már nem végzik ezeket az unalmas feladatokat?

Kapjon a munkaerő új fókuszt

Az automatizálás segíthet csökkenteni a manuálisan végzett munkára való támaszkodást, ám ez nem jelenti azt, hogy az embereket el kell küldeni. Sok esetben nem is történik ilyen.

Ha az automatizációt olyan feladatok elvégzésére használják, amelyek az emberek számára ismétlődőek és unalmasak, vagy amelyek fizikailag megterhelőek, esetleg veszélyesek a munkavállalóra, akkor a vállalat átállíthatja a humán erőforrást magasabb hozzáadott értéket képviselő feladatokra. Ha a körülmények biztonságosabbá, a gépek felhasználóbarátabbá válnak, az hozzájárulhat a munkavállalók ismereteinek mélyítéséhez, ami a vállalat növekedési stratégiáját erősítheti, továbbá vonzóbb képet mutathat magáról a külvilág számára.

Az automatizálás előnyei a jelenlegi munkakörnyezetre vonatkozóan nem légüres térben realizálódnak. Ez csak egy része a teljes átalakulási folyamatnak – amely termelékenységjavulást eredményez, és lehetővé teszi a magasabb hozzáadott értékű feladatok irányába történő elmozdulást. A terveknek éppúgy figyelembe kell vennie az emberi komponenst, mint az új technológiák bevezetésének és a raktárhelyiségek áttervezésének hatásait.

Helymaximalizálás

A magyar raktáripar 2022-ben 400 millió eurós mérettel rendelkezik, és a vállalkozások továbbra is több raktárhelyiséget keresnek. Mivel a raktárterület iránti kereslet nő, a rendelkezésre álló hely pedig nem elegendő, a raktárterület maximális kihasználása fontosabb, mint valaha.

Az automatizálással a raktárterület újratervezése bonyolultnak tűnhet, az eredmény azonban kifizetődő lehet. A készletgazdálkodás optimalizálása és a munkakörülmények javítása mellett az automatizálás nagymértékben csökkenti a kézi tárolási és visszakeresési folyamatokhoz fizikálisan felhasznált területet. Ez egy vállalat raktárterülete akár közel 40 százalékának felszabadítását is jelentheti. Emellett pedig minimálisra csökkenthető a létesítmény bővítésének vagy külső raktározási megoldások keresésének szükségessége.

Átfogó terv az automatizálásra

Az automatizálás a munkaerővel kapcsolatos egyes kihívások kezelésére is alkalmas.  Az automatizálási folyamat megkezdésekor pedig a humán erőforrás egyike azon szempontoknak, amelyeket az átfogó stratégia megalkotásánál figyelembe kell venni. Ezért a Dematic könyv formájában lépésről lépésre leírja – iránymutatást nyújt –, hogy mi a sikeres automatizálás receptje. Választ ad a fontos kérdésekre, és javaslatot tesz a prioritásként kezelendő területekre, miközben létrehozható a saját térkép a végső célok eléréséről a raktárlétesítmények automatizálásával kapcsolatban. Világszerte mintegy 8000 ügyféltelepítéssel olyan szakértelmet gyűjtött össze a Dematic, amely az automatizált berendezések terén globális vezető szerepet biztosít számukra, és ideális partnerré teszi őket a jövőbeli projektekhez.

Ekképpen automatizálható a logisztika. Az automatizálási e-book az alábbi linken tölthető le:

LETÖLTÉS

Alexander Peschel, a Dematic Kelet-Európáért és Izraelért felelős vezetője

Akár ez is tetszhet