Reflektorfényben a baktériumtársaink: a mikrobák

A mikrobák szerepét a környezetünkben gyakran alulértékeljük. Néhány vírus, baktérium és gomba ugyan kellemetlen betegségeket okoz, azonban nem szabad általánosítani. A mikroba fajnak mindössze csak egy százaléka patogén az emberre nézve. Viszont a maradék 99 százalék nélkül az életünk elképzelhetetlen lenne. Az állati és növényi maradványokat lebontó gombáktól kezdve a talajban nitrogént megkötő baktériumokig számos hasznos szerepet betöltenek a természet működésében. Még a vírusok is hasznosak, hiszen az emberi mikrobiom szerves részét képezik – írja a Spring Wise.

A New Scientist felületén megjelent egy cikk, amely több bizonyítékot sorolt fel a mellett, hogy a biodiverzitás a mikrobák szintjén az összeomlás szélére került. Az elmúlt évtized fordulójáig a tudósok azt feltételezték, hogy a mikroszkopikus élőlények nagyrészt immunisak az ember által a nagy állatokra és növényekre mért mészárlásra. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem így van. A Föld mikrobiomjának összeomlására utaló aggasztó jelek bukkannak fel világszerte. Például, ahogy az ősi természetes erdőket felváltják a gondozott erdészeti ültetvények, a korábban a holt fán és a levélhulladékon élő gombák visszaszorulnak.

Tekintettel arra, hogy a mikrobák működtetik bolygónk legfontosabb természetes újrahasznosító rendszereit, különösen a szén- és nitrogénciklusban betöltött szerepükre, ez a csökkenés mélyen aggasztó. Ez a folyamat még megállítható és visszafordítható, ha több odafigyelést kap az emberek részéről, hiszen a mikrobák nem az ellenségeink, hanem a barátaink.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet