Rekordévet zárt a Ganz Transzformátorgyár

A nemzetközi piacon is egyre keresettebbek a nagymúltú magyar gyártóvállalat megoldásai

Több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra nőtt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. árbevétele 2023-ban. A 2020-ban történő reorganizációt követően a magyar nehézgépgyártó vállalat egy sor energiahatékonysági és gyártástechnológiai fejlesztést indított el, amelynek köszönhetően a társaság új fejlődési pályára állt. A vállalat nemcsak hazai terepen teljesített jól, árbevételének fele az európai piacról származott 2023-ban.

Újabb sikeres üzlet évet zárt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A vállalat nettó árbevétele a 2022-es 43,89 millió euróról tavaly több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra (mintegy 28,27 milliárd forintra) nőtt, ezzel egyidejűleg az adózott eredménye 2,29 millió euróról 4,45 millió euróra emelkedett.

A 2020-ban végrehajtott vállalati reorganizációt követően a Ganz teljes megújuláson ment keresztül az elmúlt években, és mind a négy üzletágában – transzformátor, forgógép, Intelligent Solutions és szerviz – jelentősen növelni tudta forgalmát a hazai és nemzetközi piacokon egyaránt. Tavaly a belföldi értékesítés 22,14 millió euróról 37,88 millió euróra, míg az export-árbevétel 21,75 millió euróról 33,61 millió euróra nőtt. A sikeres exportmegrendeléseknek köszönhetően a nehézgépgyártó vállalat termékeit, a transzformátorokat, motorokat és generátorokat ma már Írországtól Romániáig, Európa legtöbb országában, illetve a közel-keleti országokban is széles körben használják az energetikai szektorban és környezetvédelmi iparban.

- Hirdetés -

A Ganz egyik legfontosabb technológiai innovációja az Intelligent Solutions digitális monitoring rendszer 2022-es bemutatása volt, amely a transzformátorok mellett ma már forgógépekre is integrálható a piacon egyedülálló módon. A Ganz Forgógép üzletága 2023 végén egyetlen hónap leforgása alatt hat új nemzetközi megrendelésről írt alá megállapodást, együttesen 4,3 millió euró értékben. Ennek révén a nagy múltú magyar gyártócég nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi zöldenergia-fordulat megvalósításához is tevőleg képes hozzájárulni termékeivel és innovatív megoldásaival.

A vállalat nemcsak termékportfolióját, hanem gyártóüzemeit is folyamatosan fejleszti és optimalizálja. Tavaly júniusban a Ganz elindította átfogó energiafelhasználásoptimalizálási programját, amelynek keretében 2 MW kapacitású naperőmű építését kezdte el a tápiószelei gyártóüzem mellett, a gyár gázfelhasználását pedig új, korszerű gépészeti megoldásokkal és hőszigeteléssel kívánja tovább csökkenteni. A program részeként a vállalat javítani kívánja a termelési folyamatainak energiahatékonyságát, valamint növelni a megújuló energiaforrások hasznosításának mértékét, illetve a transzformátor- és a forgógépgyár épületeinek energiahatékonyságát is.

Fontos mérföldkő volt a társaság életében, hogy 2023-ban újraindította a gyártási tevékenységet a Szolnok déli ipari övezetében visszavásárolt egykori Ganz-telepen, ahol azóta a transzformátorok külső acélszerkezeteit gyártja. A termelés elindításához a vállalat 3,8 millió euró értékű fejlesztési tervet hagyott jóvá, amely összeg nagy részét a gyártástechnológia fejlesztésére és a telephely energiahatékonyságának növelésére fordította. Emellett 50 új munkahelyet hozott létre, ezzel hozzájárulva a régió foglalkoztatási helyzetének javításához is.

„Olyan vállalatot kívánunk felépíteni, amely a Ganz márkanév tradicionális piaci beágyazottságára és a folyamatos innovációra támaszkodva mind idehaza, mind a nemzetközi színtéren képes a legmagasabban jegyzett transzformátor- és forgógépgyártók közé lépni. Tevékenységével pedig világszerte az energetikai- és az iparvállalatok energiahatékonyságának javításához, valamint a fenntarthatósági célkitűzések teljesítéséhez tud hozzájárulni” – emelte ki Jan Prins, a Ganz ügyvezető igazgatója.

A Ganz idén folytatja a korábban megkezdett beruházási programját: 2024 elején 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógépgyárában új eszközök beszerzésére és a jelenlegi berendezések korszerűsítésére, ami a gyártási folyamatok hatékonyabbá tételét célozza a folyamatosan növekvő magyarországi és nemzetközi megrendelésállomány kielégítése érdekében.

Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. / Okosipar.hu

- Hirdetés -