Rekordméretű visszaesés várható az ipari termelés területén

Az ipari termelés rekordmértékű visszaesésére számítanak a német vállalatok a következő hónapokban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének csütörtökön publikált felmérése alapján, a német iparvállalatok következő három hónap kilátásainak megítélését számszerűsítő index a német újraegyesítés óta a legalacsonyabb értékre zuhant.

Az index áprilisban mínusz 51,4 pontra esett a márciusi mínusz 21,4 pontról. A mutató eddigi legalacsonyabb értéke a 2008 decemberi mínusz 42,9 pont volt. Az előző havihoz képest 30 pontos csökkenés a valaha regisztrált legnagyobb lett áprilisban. Márciusban 22,7 ponttal esett az index értéke.

„Egyre meredekebb a termelőiparban a lejtmenet” – kommentálta a felmérés eredményét Klaus Wohlrabe, a kutatás vezetője. „Kizárólag a gyógyszeripar tekint bizakodóan a jövőbe. Az ágazati index mínusz 19,4 pontról plusz 13,8 pontra emelkedett áprilisban” – tette hozzá.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az autóipari index mínusz 44 pontra esett a márciusi mínusz 36 pontról, a vegyipari mínusz 42 pontra mínusz 11 pontról. Az élelmiszeriparban a várakozások indexe a márciusi plusz 3 pontról mínusz 17 pontra fordult áprilisban. A szén- és olajfeldolgozó iparban számítanak a legnagyobb termelés-visszaesésre a vállalatok: az index mínusz 0,1 pontról mínusz 92,0 pontra zuhant.

MTI

- Hirdetés -