Rekordteljesítményt mértek a forradalmian új napelempanelen

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) tudósainak hála egy napon sokkal olcsóbb, hatékonyabb és tartósabb perovszkit napelemeket használhat majd a világ. A csapat rekordot jelentő teljesítménye előtt a legjobb perovszkit napelem négyzetcentiméterenként 23,7 százalékos energiaátalakítási hatékonyságot mutatott. Ezt a világrekordot sikerült 24,35 százalékra javítani – számol be a tanulmányt ismertető cikk a Progress in Photovoltaicsban.

A perovszkitok magas fényelnyelési hatékonysággal és könnyű gyárthatósággal rendelkeznek, így rendkívül ígéretes anyagnak számítanak a napelemes alkalmazásokban. Az elmúlt évtizedben a perovszkit napelem-technológia számos áttörést ért el, és a technológia folyamatosan fejlődik.

„Elkötelezettek vagyunk a perovszkit napelemek hatékonyságának javítását célzó innovatív és méretezhető technológiák kifejlesztésében. A célunk az volt, hogy áthidaljuk a hatékonysági szakadékot és felszabadítsuk a nagyobb méretű eszközökben rejlő teljes potenciált” – magyarázta Hou Yi professzorhelyettes, a kutatócsoport vezetője (a fenti képen jobbra). „Ez a munka eredményezte az első olyan fordított szerkezetű perovszkit napelemet, ami a beépített innovatív töltésszállító anyagnak köszönhetően meghaladja a normál szerkezetű perovszkit napelemek egy négyzetcentiméterre eső aktív területét. Mivel az invertált szerkezetű perovszkit napelemek mindig kiváló stabilitást és méretezhetőséget biztosítanak, a normál szerkezetű perovszkit celláknál magasabb hatásfok elérése jelentős előrelépést jelent ennek az élvonalbeli technológiának a kereskedelmi forgalomba hozása felé.”

- Hirdetés -

Hou csapatának célja az, hogy a jövőben tovább feszegesse a perovszkit napelem-technológia határait. Kulcsfontosságú terület például a stabilitás javítása, hiszen a perovszkit anyagok érzékenyek a nedvességre, és idővel degradálódhatnak. Fontos mérföldkő lenne egy „25 évig működőképes perovszkit napelem létrehozása” – jegyezte meg a professzorhelyettes.

Gábor János, NEW technology