Repülési engedélyt kapott a szlovákok repülő autója

A helyi közlekedési hatóság (STA) hivatalosan is elismerte, hogy az AirCar névre hallgató prototípus alkalmas a légi közlekedésre, és erről légialkalmassági bizonyítványt is kiállított. A kocsi egyébként tavaly nyáron teljesítette az első sikeres repülést, és alig több mint fél évvel később már engedélyhez is jutott, így elkezdődhet a kereskedelmi célú gyártása – tudatta az AFP-re hivatkozva az Industry Week.

A duális közlekedésre alkalmas járművet tervező és gyártó Klein Vision nevében Stefan Klein alapító-vezérigazgató erősítette meg, hogy kezdődik az AirCar tömeggyártása. Mint mondta, ezzel a végső engedéllyel „örökre megváltozik a középtávú utazás”.

A kocsit egy 1,6 literes BMW motor hajtja, amivel egy legkevesebb 300 méteres kifutóról már képes a levegőbe emelkedni. A repülési sebessége 170 km/h, és egy teli tankkal ezer kilométeres hatótávot ér el. Ami az átalakulást illeti: rendkívül gyorsan, mindössze három perc alatt, egyetlen gombnyomásra változik autóból repülőgéppé – és elég látványosan teszi:

- Hirdetés -

Az engedélyezést megelőzően összesen kétszáz fel- és leszállást, valamint 70 óra repülést kellett teljesítenie, és mivel mindezt az egyedi építésű légijárművekre vonatkozó előírásoknak megfelelve hajtotta végre, az STA semmi akadályát nem látta annak, hogy repülésre alkalmasnak nyilvánítsa.

A januárban kiadott engedély birtokában új repülőgéptípus-tanúsítványt is kérvényezni fognak, és előkészítik a tömeggyártást. A piacra lépés időpontját és a végfelhasználói árat egyelőre nem tették közzé, de – szó se róla – ambiciózus cégről van szó: két- és négyüléses, illetve duplamotoros verziót, sőt, kétéltű, vízi közlekedésre alkalmas modellt is terveznek. A Klein Vision feltörekvő piacra robbanhat be: egyes kutatások szerint a repülő autók iparága 2040-re már 1,5 billió dolláros forgalmat fog bonyolítani.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet