Robot terelőkutya, ami több feladatot is ellát

Új-Zélandon a mezőgazdasági szektorban komoly munkaerőhiánnyal küszködnek, amelyet robotokkal szeretnének pótolni. Az interneten több videó is bemutatja, ahogy a Boston Dynamics és a Rocos által fejlesztett robot terelőkutya – ami a Spot névre hallgat – juhokat terel. A cél nem titkolt, a hiányzó humán munkaerő pótlása, illetve a farmerek segítése speciális feladatokban. 

A robotot távolról – azaz akár a világ másik pontjáról – irányítja egy operátor, vagy egy cyber munkatárs egy előre beprogramozott területet jár be, és figyel meg. Az eszköz éjjel-nappal vizsgálhatja a termést, a növények állapotát, a gyümölcsök érését. A közlekedésük több módon zajlik, sétálhatnak vagy éppen gurulhatnak, valamint felszerelhetők rájuk különböző szenzorok, amilyenre éppen szüksége van a gazdálkodónak. 

Óriási előnye a robotnak a mozgékonysága: négy hajlítható lába lehetővé teszi, hogy bármilyen terepen alkalmazható legyen – ha pedig elesik, feltápászkodik, és folytatja a küldetését. 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Természetesen nem csak a mezőgazdaságban használható. Olyan területeken is bevethető, ahová embereknek kockázatos lenne behatolni, vagy károk ellenőrzésére szintén alkalmas. A koronavírus miatti új szabályozások betartatásában is segítséget nyújtott. Szingapúrban járőrként alkalmazták a Spot-ot, ami felhívta a járókelők figyelmét az előírt távolság megtartására. 

A bárányok terelését bemutató videó csupán marketingfogásnak tekinthető, ugyanis a robot körülbelül 5-6 km/h sebességet tud elérni, és ezzel a terelőkutya helyettesítésére nem alkalmas. Vajon a bárányok engedelmeskedni fognak az eszköz unszolásának, vagy a juhászkutyák számára mégsem jelent majd konkurenciát? 

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -