Robotok formázzák a gyurmát

Nemcsak az emberek játszanak a Play-Doh gyurmával, hanem a robotok számára is megnyílt ez a lehetőség. Az MIT CSAIL kutatói létrehoztak egy olyan rendszert, amely megtanítja a robotokat, hogyan formázhatnak különböző objektumokat. A RoboCraft először egy alakzat képét veszi, és azt egymásba illeszkedő részecskék halmazaként értelmezi újra. A robot ezt követően a neurális hálózatának segítségével megjósolja, hogy a két „ujja” hogyan tudja úgy alakítani a gyurrobomát, hogy az megfeleljen a kívánt eredménynek – írja cikkében az Engadget.

A technológia bevetését követően rövid időn belül használható eredményeket produkál. Mindössze tíz perc gyakorlásra van szüksége ahhoz, hogy a robot nagyjából ugyanolyan jól – vagy egyes esetekben akár jobban is – teljesítsen, mint az emberek. Ez nem ugyanaz, mint ha az emberek kézzel formáznák az anyagot, de nem kis teljesítmény egy olyan gép számára, amely először fedezi fel, hogy végezze el az adott feladatot. A robotok gyakran küszködnek a puha tárgyakkal, ellenben a szilárd formák kezelése jobban megy nekik.

A RoboCraft által képzett robotokat nem bonyolult szobrok készítésére képzik. Az eddigi eredmények alapján még pontatlan, a gép lassan, csupán két ujjal formázza az anyagot. A csapat azonban már dolgozik a gyurma alakításának módszerén, és azt tervezik, hogy megtanítják a robotokat további eszközök használatára, így ételek készítését is lehetővé teszik.

- Hirdetés -

A CSAIL tudósai már rendelkeznek elképzeléssekkel azzal kapcsolatban, hogy a technológiát hol lehetne alkalmazni. A konyhai robotok több feladatot is átvehetnének, míg a kézműves robotok akár fazekasmunkák elvégzésére is képesek lehetnek. Ez a technológia segíthetne az időseknek és a mozgássérült embereknek azáltal, hogy átvenné a finom motoros képességeket igénylő háztartási feladatokat.

Rövid videóban mutatták be a rendszer működését:

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet