Robot segíthet a beporzásban és közben monitorozza környezetét

A rovar ihletésű robotok területén egyre több megoldás látható, s ezek potenciálisan felhasználhatók a növények beporzására, kutatási és mentési feladatok elvégzésére, felügyeletre, valamint nagy felbontású időjárási, éghajlati és környezeti megfigyelésekre. Korábbi cikkünkben a méhekről mint biorobotokról írtunk.

A Wyss Intézet fejlesztését a méh biológiája inspirálta – s publikációjukban mutatják be eredményüket. Ez az apró rendszer számtalan szerepet tölthet be a mezőgazdaságban vagy éppen a katasztrófavédelemben. A RoboBee, azaz robotméh mérete körülbelül egy gemkapocs felét teszi ki, kevesebb mint egytized grammot nyom, mesterséges izmokkal repül, amelyek feszültség esetén összehúzódnak. További módosítások lehetővé teszik a RoboBee más modelljeinek kétéltű kivitelét, így a vízben is tudna mozogni, valamint olyan felületekre szintén képes lenne leszállni, amelyek statikus elektromossággal töltöttek.

A RoboBee megalkotását az motiválta, hogy autonóm mikrolégi járműveket fejlesszenek ki, amelyek képesek az önálló repülésre és nagy csoportokban összehangolt viselkedés elérésére. A koncepció három fő részre osztható: a testre, az agyra és a rajra. A robotrovar teste hasonló a természetben fellelhető társaiéhoz, a kompakt módon integrált áramforrás segítségével képes önálló repülésre. Mindezen felül az „agya” olyan intelligens érzékelőkkel és vezérlőelektronikával működik, amelyek imitálják a méhek szemeit és „antennáit”, így képesek érzékelni a külvilágot, s dinamikusan reagálni arra. A rajban számos független robot viselkedésének koordinálása zajlik, ezáltal hatékony egységként tudnak együttműködni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A konstrukció elkészítéséhez a Wyss Intézet kutatói innovatív gyártási módszereket, úgynevezett pop-up mikro-elektromechanikus technológiát fejlesztettek ki, amely nagymértékben kibővíti a jelenlegi robotikai tervezés határait.

Az apró rovarrobot szubmilliméteres anatómiával és két ostyavékony szárnyával másodpercenként 120-szor csap. Képes függőlegesen felszállni, repül, továbbá irányítható is. Szárnyait piezoelektromos működtetőkkel képes mozgatni – kerámiacsíkokon összenyomás hatására elektromos töltésszétválasztás lép fel. A szénszálas testkeretbe ágyazott vékony műanyag pántok ízületekként funkcionálnak, és egy érzékeny, kiegyensúlyozott vezérlőrendszer irányítja a forgási mozgásokat – a szárnyakat valós időben, de függetlenül vezeti. A RoboBee-k alkalmazási területei lehetnek a környezeti megfigyelések, kutatási és mentési feladatok, valamint a növények beporzásának segítése.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -