Romlottak a német ipar exportvárakozásai júniusban

Romlottak a német ipar exportvárakozásai júniusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése alapján.    

A német exportőrök körében kissé romlott a hangulat. Az ifo exportvárakozásokat számszerűsítő hangulatindexe júniusban 3,7 pontra csökkent a májusi 4,4 pontról.

A német exportágazat kilátásait a logisztikai problémák mellett elsősorban a nagyfokú geopolitikai bizonytalanság rontja.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az autóiparban azonban visszatértek az optimista várakozások. Február óta először számít az ágazat a külföldi forgalom növekedésére.

A gépgyártók, az italgyártók és a ruházati termékek gyártói is több exportra számítanak. Az elektromos berendezések gyártói jelentős visszaeséssel szembesültek, várakozásaik 2020 júniusa óta a legalacsonyabb értékre estek. Emelkedésről már csak ritkán beszélnek. A bútorgyártók és a nyomdák csökkenő külföldi eladásokat várnak.

Egy évvel ezelőtt, 2021 júniusában 22,2 ponton állt a német exportőrök üzleti várakozásait számszerűsítő index értéke. Az idén januárban 16,1 ponttal kezdett az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) exportágazati hangulatindexe, majd márciusban egészen mínusz 3,1 pontig süllyedt. https://www.ifo.de/node/70189

MTI

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet