- Hirdetés -

- Hirdetés -

Saját készülékelemek Siegmund hegesztőasztalon

A németországi Siegmund gyors készüléképítést támogató hegesztőasztal rendszereivel méret- és alakpontos hegesztett szerkezeteket állíthatunk elő. A rácspontok mentén 16, 22, illetve 28 mm átmérőjű rendszerfuratokkal ellátott, precízen síkba munkált asztalfelület stabil és pontos bázist biztosít a hegesztési feladatokhoz. Az asztalok plazmanitridálása során a felületen egy kemény és vegyileg stabil réteg alakul ki, amely rendkívül kopásálló, valamint a korróziónak és a hegesztési fröccsenéseknek is ellenáll. A hegesztőasztalok széles méretválasztékban elérhetők, az 500 x 1000 mm mérettől egészen a 4000 x 2000 mm méretig.

A hegesztőkészülékek felépítéséhez a rendszerfuratokhoz csatlakozó szerszámok és eszközök állnak rendelkezésünkre. Az ütközők, derékszögek, prizmák és állítható támaszok a tájolási pontok kialakítására alkalmasak. A munkadarabok rögzítésére a különböző kivitelű és méretű csavaros szorítók és gyorsszorítók szolgálnak. A szerszámok hegesztőasztalhoz vagy egymáshoz történő rögzítésére pedig a gyorsrögzítő csavarokat használhatjuk.

A gyorsrögzítő csavarok működése során a szorítóerő kialakulását, valamint a rendszerfuratok egymáshoz igazításával a szerszámok precíz pozícionálását egy golyós mechanizmus teszi lehetővé. Felépítésükből adódóan azonban ezek a csavarok csak meghatározott mérettartományban működnek, így mindössze néhány milliméteres eltérés engedhető meg a névleges szorítási mérethez képest. A standard rövid kivitelű gyorsrögzítő csavarok egy szerszám asztalra rögzítésére vagy két szerszám egymáshoz rögzítésére alkalmasak. A hosszú kivitelű csavarok pedig hasonló módon két, ill. három szerszám leszorítására, összekötésére használhatók. A fenti korlátok kiküszöbölésére fejlesztette ki a Siegmund az állítható gyorsrögzítő csavarokat. Ahogy a nevük is jelzi, a névleges szorítási méret ebben az esetben a csavartesten kialakított menetes rész és recézett anya segítségével egy szélesebb tartományban állítható. Segítségükkel már nemcsak a fent említett szerszámokat használhatjuk hegesztőkészülékünk tájolási pontjainak kialakításához, hanem akár saját gyártású készülékelemeket is.

A különböző vastagságú lemezekből lézervágással, élhajlítással készült ütközők, sablonok ezáltal egyszerűen illeszthetők akár már meglévő rendszerünkhöz is. Különösen sorozatgyártásban lehet hasznos ez az új lehetőség, ugyanis egy-egy célszerűen megtervezett és legyártott tájolóelem gazdaságosabb és helytakarékosabb készüléképítést tesz lehetővé a hagyományos szerszámok használatához képest.

Az állítható gyorsrögzítő csavarok lehetőséget biztosítanak továbbá a Siegmund szerszámainak és tartozékainak használatára a gyártó asztalaitól eltérő anyagvastagságú hegesztőasztalok esetén is.

hegesztoasztal.hu

Akár ez is tetszhet