- Hirdetés -

- Hirdetés -

Saját okoseszközeink akkumulátoraivá válhatunk

Tiszta Mátrix: testhőből állítja elő az áramot egy kutatócsoport; a technológiát a testünkön viselhető készülékekbe szánják.

A Coloradói Egyetem kutatói olyan olcsó, hordható eszközt fejlesztettek, amely az emberi testet használja akkumulátorként, állítja a Science Daily. Az eszköz kellően rugalmasnak tűnik ahhoz, hogy akár gyűrűként, nyakláncként vagy más kiegészítőként hordható legyen, de mindenképpen érintkeznie kell a bőrrel. Ezzel a megoldással a testhőből nyerhető ki áram, egy termoelektronikus generátor segítségével.

„A jövő embere anélkül akar majd hordható elektronikai eszközöket viselni, hogy azokat időről időre töltenie kelljen”, indokolta a kutatás létjogosultságát Jianliang Xiao, az eredetileg a Science Advances-ben leírt tanulmány fő szerzője. Az egyetem mérnöki karának professzora elismerte: a koncepció ugyan hasonlítható a Mátrix-filmekben látott posztapokaliptikus fantáziához – amely szerint a gépek az emberi testet zsákmányolják ki organikus energiáért –, de szó sincs ekkora ambíciókról. A most bemutatott eszköz mindössze egyetlen Voltot tud kinyerni a bőrfelület egy négyzetcentiméteréből. Ez jóval kevesebb annál, amennyit egy átlagos elemből kinyerhetünk, de elegendő lehet olyan hordható elektronikai eszközök működtetéséhez, mint az okosórák vagy a fitneszkarkötők.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ehhez hasonló kutatások máshol is zajlanak, ám Xiao csapata olyan rugalmas anyaggal dolgozott, amely egy sérülés után helyreállítja saját magát, és teljesen újrahasznosítható (erről korábban mi is írtunk: ugyanez a team hozta létre az öngyógyító, de még külső energiaforrásról működő e-bőrt). A kutatók emellett még egy pontot kipipálhatnak a fenntarthatósági tulajdonságok listáján, hiszen az új eszközüknek – lévén, hogy a bőrből nyeri az energiát – nincs szüksége elem- vagy akkumulátorcserére.

A zseniális találmány kulcsa a polyimine nevű anyag – ebbe ültettek termoelektronikus chipeket, amelyek folyékony fémből készült huzalokkal kapcsolódnak egymáshoz. A végeredmény külsőre valahol egy műanyag karkötő és egy számítógép alaplapja között van, de hasonlíthat egy nagyon hightech gyémántgyűrűre is. Ha ezek valamelyikét viseljük például kocogás közben, akkor a testünk melege többé nem tűnik el teljesen a körülöttünk lévő levegőben, hiszen – egy részét legalábbis – újra tudjuk hasznosítani. Ha ez még nem lenne elég: a készülékek áramfelvételét fokozhatjuk azzal, hogy újabb és újabb termoelektronikus akkumulátorcellákkal bővítjük őket, fűzte hozzá Xiao, aki szerint ez a megoldás leginkább a legóhoz hasonlítható.

„A kisebb egységek egymáshoz illesztésével egyre nagyobb tárgyat lehet létrehozni – ez rengeteg lehetőséget ad arra, hogy személyre szabott eszközöket lehessen készíteni”, fogalmazott a professzor, aki kollégáival kiszámolta: egy tipikus méretű karszalaggal nagyjából öt Volt feszültség állítható elő sportolás közben. Ez több, mint amire a legtöbb karóra elemei képesek.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet