Saját teherszállító űrhajót rendelt az Európai Űrügynökség

Az ESA a Thales Alenia Space-et bízta meg azzal, hogy álljon elő egy alacsony Föld körüli pályára állított teherszállítási szolgáltatással. Ennek kifejlesztésére 25 millió eurós (9,6 milliárd forintos) szerződést kötöttek a céggel, amelynek 2028-ig kell bemutatnia az űrállomásokra eljutni és onnan hazatérni képes, LEO Cargo Return Service névre keresztelt rendszert.

Az újonnan aláírt szerződés értelmében a Thales Alenia Space fővállalkozóként, az üzleti terv konszolidálásával, illetve potenciális befektetők és ügyfelek előzetes bevonásával fejleszti a szolgáltatást. Szintén a vállalat felel majd az űreszközzel kapcsolatos követelmények betartásáért, az architektúra és a technológia építéséért, valamint a kockázatcsökkentő tevékenységekért – tudta meg a The Engineer.

Az első fázis során az ipari csapat további vállalatok bevonásával igyekszik majd kihasználni az európai űriparban rendelkezésre álló know-how-t, és biztosítja a projekt lehető leghatékonyabb végrehajtását. A második szakasz a szolgáltatás és az űrhajó további fejlesztését, valamint a demonstrációs küldetés végrehajtását foglalja magában. Ez a – tervek szerint 2028 végére megvalósuló – misszió öleli fel a nyomás alatt lévő rakomány ISS-re szállítását és a rakomány biztonságos visszatérését.

- Hirdetés -

Massimo Comparini vezérigazgató-helyettes és vezető alelnök közölte: a megbízás egy olyan teherszállító szolgáltatás fejlesztését takarja, amit az alacsony Föld körüli pályán keringő állomások kereskedelmi üzemeltetői vehetnek majd igénybe. Ezzel egyértelművé tette, hogy egy egész világ számára kínált, elsősorban nem tudományos, hanem üzleti cargo megoldásról van szó, ami ízig-vérig európai.  „A vállalatunk – teljes összhangban az ESA elképzeléseivel – olyan technológiai megoldások fejlesztésébe kíván befektetni, amelyek fenntartható hozzáférést biztosítanak Európának az alacsony Föld körüli pályához” – fűzte hozzá.

Gábor János, Okosipar.hu