Sakk-matt: a műanyag-alternatívák még több emissziót eredményeznek

Egy, a Sheffield Egyetemen vezetett kutatás rávilágított, hogy a műanyagok alternatív anyagokkal történő helyettesítése a legtöbb esetben az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséhez vezethet. A kutatók 16 alkalmazási területet vizsgáltak meg, és megállapították, hogy ebből 15 esetben a műanyagtermékek alacsonyabb emisszióval jártak, mint azok, amelyeket a helyettesítésükre alkalmaznak. Az eredmény: 10-90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz, meglepő módon a műanyag javára.

Az egyetemi kutatás arra összpontosított, hogy összehasonlítsa a műanyagokat a leggyakrabban javasolt alternatívákkal, beleértve a papírt, a fát, az üveget és a fémeket. A kutatók olyan életciklus-elemzést alkalmaztak, ami figyelembe veszi az összes kibocsátást, a termék előállításához szükséges nyersanyag kitermelésétől az ártalmatlanításig.

Az eredmények ellentmondanak a műanyagokkal kapcsolatos általános elképzeléseknek, és rávilágítanak arra a komplexitásra, ami az úgymond fenntartható anyagválasztással jár. Kiderült, hogy a műanyagok gyakran könnyebbek és tartósabbak, mint a alternatíváik, ezért alacsonyabb szállítási és hulladékkezelési emisszióval járnak. Fontos tényező volt még a műanyagok gyártása is, ami olykor kevesebb energiát igényel, mint más, alternatív anyagoké.

- Hirdetés -

A konkrét eredmények az alkalmazás és a felhasznált anyagok függvényében változhatnak, ezért tudósok arra biztatják a döntéshozókat, hogy alapos életciklus-elemzés után engedélyezzenek bármiféle anyagot a plasztik helyettesítésére. A kutatás azt állítja, hogy a műanyagok teljes mértékű elutasítása helyett az okosabb felhasználás és az újrahasznosítás a járható út, hiszen ezekkel jelentősen javíthatók az emissziós értékek.

Gábor János, Okosipar.hu