- Hirdetés -

- Hirdetés -

Siegmund hegesztőasztal rendszerek

Hegesztett szerkezetek előállításánál a gyártási költség jelentős része általában nem a varratok elkészítéséből, hanem az azt megelőző előkészítési feladatokból adódik. A szerkezet elemeit hegesztés előtt méret szerint pozícionálnunk és rögzítenünk kell. Ez a folyamat a gyártás teljes idejének akár 80 százalékát is elérheti, ezért ennek hatékonyságát növelve jelentős költséget takaríthatunk meg. A németországi Siegmund gyors készüléképítést támogató hegesztőasztal rendszereivel nemcsak az előkészítési műveletek idejét csökkenthetjük nagymértékben, de a hegesztett szerkezeteink is méret- és alakpontosak lesznek.

A hegesztőasztalok rendszerint egy asztallapból, négy oldallemezből, valamint alsó merevítőbordákból épülnek fel. Az asztalok külső felületeit precízen forgácsolják, éleit lekerekítik, majd kialakítják a rendszerfuratokat. A 16, 22 vagy 28 mm átmérőjű rendszerfuratok az asztal felső és oldallapjain, rácspontok mentén helyezkednek el, és a különböző tájoló- és rögzítőszerszámok számára biztosítanak csatlakozási pontokat.

A rendszerfuratok méretével együtt a hegesztőasztal merevsége is növekszik – míg az S16 rendszer asztalait vékonyabb falvastagságú szerkezetek összeállításához használhatjuk, az S28 rendszer robusztus és nagy tömegű munkadarabok fogadására is alkalmas. Az S22 rendszer pedig kisebb merevségével, de cserébe lényegesen alacsonyabb árával biztosít kompromisszumos megoldást.

Anyagminőség tekintetében is többféle lehetőség közül választhatunk. A Professional 750 kivitel S355J2+N minőségű szerkezeti acélból, a Professional Extreme változat viszont már szerszámacélból készül, amelyet teljes keresztmetszetben átedzenek. Ezáltal egy rendkívül teherbíró asztalt kapunk, amely intenzív használat során sem deformálódik, felülete pontos és egyenletes marad. A hegesztőasztalokat plazmanitridálással hőkezelik, így a felületen egy kemény és vegyileg stabil réteg keletkezik. A nitridált kéreg az alapanyag minőségétől függően a 750–900 Vickers keménységet is elérheti. Az asztal felülete kopásálló lesz, azonkívül a korróziónak és a hegesztési fröccsenéseknek is jól ellenáll.

Az egyes rendszereken belül asztalméretek széles választéka érhető el, az 500 x 1000 mm mérettől egészen a 4000 x 2000 mm méretig. Az asztalok ráadásul pontosságvesztés nélkül egymáshoz rögzíthetők, így tetszőleges méretű és alakú munkafelületet alakíthatunk ki.

A hegesztőkészülékek felépítéséhez különböző szerszámok állnak rendelkezésünkre, amelyek a rendszerfuratokhoz illeszkednek. Az ütközők, derékszögek, prizmák és állítható támaszok a tájolási pontok kialakítására szolgálnak. A gyors méretmeghatározást a szerszámok oldalára gravírozott méretskála és a hegesztőasztal felületén elhelyezett rácsvonalak segítik. A szerszámok pontos és stabil leszorításáról a golyós mechanizmussal ellátott gyorsrögzítő csavarok gondoskodnak. A munkadarabok rögzítésére pedig a különböző kivitelű és méretű csavaros szorítók alkalmasak.

A hegesztőasztalok és a szerszámok 3D modelljei elérhetők a Siegmund weboldalán, amely nagy segítség lehet a bonyolultabb hegesztőkészülékek megtervezéséhez.

Siegmund

Akár ez is tetszhet