Siemens-technológiát használ az E.ON új, kisbéri alállomása

Az E.ON Hungária Csoport új, teljesen automatizált alállomást adott át, amelyhez az intelligens kapcsolóberendezéseket a Siemens Zrt. biztosította.

Június 21-én új, teljesen automatizált, távolról irányítható alállomást adott át Kisbéren az E.ON Hungária Csoport. A 1,5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás az Európai Unió által támogatott Danube InGrid áramhálózat-fejlesztési projekt része, amelynek célja az észak-dunántúli és a nyugat-szlovákiai villamos elosztó hálózat megújítása.

A nagyszabású projekthez a Siemens Zrt. szállítja a tervezett alállomások középfeszültségű kapcsolóberendezéseit és a középfeszültségű hálózat körhálózati kapcsolóberendezéseit. Az ellátásbiztonság és a szolgáltatásminőség javítása, illetve a meglévő infrastruktúra modernizálása mellett a beruházások célja, hogy lehetővé tegyék az elosztóhálózatok intelligens felügyeletét és vezérlését, valamint az egyre növekvő számú megújuló energiatermelő hálózatra csatlakoztatását.

- Hirdetés -

A kisbéri alállomás – a korábban átadott gyermelyi egységgel megegyezően – teljesen automatizált, minden berendezése távolról elérhető és kapcsolható, valamint 100 százalékban távolról, kezelő személyzet nélkül működtethető. Az alállomás egy 25 MVA teljesítményű, 120/22 kV-os transzformátort és egy 22 kV-os beltéri tokozott kapcsolóberendezést tartalmaz, hat fogyasztói leágazással, egy transzformátor betáplálással és egy sínbontóval. Ezáltal növelni lehetett a térség hálózatának kapacitását, csökken a feszültségingadozások száma, valamint az intelligens rendszereknek köszönhetően egy esetleges üzemzavar esetén gyorsabb a hiba elhárítása.

Az észak-dunántúli villamos hálózat fejlesztése két új nagyfeszültségű távvezeték létesítésével folytatódik, amelyek a Bakonyon keresztül (63 km) és a Csorna-Répcelak-Csepreg útvonalon (49 km) fognak áthaladni. Ezután további zöldmezős alállomások építése és bővítése következik Zalaszentgrót, Répcelak, Szombathely, Veszprémvarsány, Várpalota, Zirc, Lepsény és Lábatlan településeken. Ezek átadása 2024-ben, illetve 2025-ben várható.

Siemens