Sík- és sarokmarás

Komoly változások zajlanak a fémmegmunkálás világában. Az összetett műveletek fontos műveleteleme a síkmarás. Síkmarással lehet elkészíteni a megmunkálási bázisokat síkfelületek kialakításával, és javítható a méretpontosság és a felületi érdesség. Számos forgó alkatrész művelettervében is szerepel a síkmarás. A síkmarást egyszerűen nem lehet megkerülni.

Síkmaráskor a maró forgástengelye merőleges a megmunkált felület síkjára. A síkmarók vagy homlokmarók nagyrészt váltólapkás szerszámok, és feltűzhető kivitelben készülnek. Számos főél elhelyezési szögben rendelhetőek, mint például: 45°, 60°, 65°, 75°, 90°. A nagy előtolású marás (HFM) céljaira kifejlesztett szerszámok ennél sokkal kisebb főél elhelyezési szöggel készülnek, általában 10°-17° között. Bizonyos esetekben a feltűzhető szerszámokra körlapkákat szerelnek, ezek rendkívül nagy terhelhetőségű forgácsolóélekkel rendelkeznek. A főél elhelyezési szög befolyásolja a forgácsolóerő komponenseinek nagyságát, a főforgácsoló erőt a maró forgástengelyéhez képest axiális- és radiális irányú komponensekre bontjuk. A maximális fogásvételt a főél elhelyezési szög nagysága határozza meg, ha minden, egyéb paraméter változatlan. A főél elhelyezési szög nagymértékben befolyásolja a síkmaró felhasználási területét, közülük a 45°-os síkmarók használhatóak a leginkább sokoldalúan. Elsősorban ezért ezeket a marókat célszerű síkmaráskor figyelembe venni, különösen nyitott felületek megmunkálásakor. A 45°-os síkmarók esetén a forgácsolóerő axiális- és radiális irányú komponensei nagyjából egyensúlyt tartanak egymással, ezért a megmunkált felület jó minőségű lesz, és a fogásba be- és kilépéskor is kedvező forgácsolási feltételeket tesz lehetővé. Nem véletlen, hogy a 45°-os síkmarók a legelterjedtebbek a síkmarók között.

A 45°-os síkmaróknak természetesen vannak hátrányaik is, különösen sarkos profilok megmunkálásakor. Bár derékszögű vállakat sarokmaróval célszerű marni, sarkos profilok munkálására is szükség van. A munkadarab minden síkfelületét vállak határolják. 45°-os síkmaróval a vállakat megközelíteni is nehézkes. A 90°-os főél elhelyezési szögű síkmarókat előszeretettel használják sarkos profilok megmunkálására. 90°-os síkmaró használatakor ezenkívül kis axiális erő ébred, ezért vékonyfalú szerkezetek, vagy kis erővel befogott munkadarabok is megmunkálhatóak vele. A 90°-os síkmaróba szerelt lapkákkal ráadásul nagyobb fogásvételt lehet beállítani, mint az azonos méretű lapkákkal, 90°-os szármarók használata esetén.

- Hirdetés -

A 90°-os síkmarók tervezésekor azt is figyelembe szokták venni, hogy ugyanazokat a lapkákat lehessen beszerelni, mint a 90°-os szármaróba. Ezt a koncepciót napjainkig alkalmazzák, hiszen a lapkákat sokféleképpen lehet használni. Jobb felületminőség eléréséhez célszerű nagy átmérőjű, többélű, váltólapkás síkmarót használni, amelynek a lapkáin nagyobb törlő(wiper)felületet lehet kialakítani, szemben egy kisebb átmérőjű, kisebb élszámú szármaróval. A szerszámgyártók különféle elvek mentén fejlesztenek, a termelékenységre, a megmunkált váll profiljának alakhűségére, illetve a lapkák fő alapanyagának a keményfémnek a gazdaságos felhasználására fektetik a hangsúlyt. Az ideális konstrukció megfelel a szigorú megmunkálási elvárásoknak és kiváló megoldásokat kínál.

1. ábra
Forrás: ISCAR

A NEODO S90° egy 8 mm-es, kétoldalas, négyzet alakú, keményfém lapkacsalád 90°-os síkmarókhoz (1. ábra). Ez a lapkacsalád acélok és öntöttvasak nagyolására és elősimítására használható. A kétoldalas kialakítású lapka nagy terhelhetőségű és egyúttal 8 db. forgácsolóéllel rendelkezik. Első pillantásra egyszerű felépítésűnek tűnhet, jobban szemügyre véve azonban a lapka hátfelületén kialakított komplex felület minden forgácsolóélnél széles wiper geometriát eredményez. A síkmarók pozitív radiális élszöggel és negatív hátszöggel rendelkeznek és pontosan 90°-os profilt állítanak elő maximum 5 mm fogásmélységű marásnál. A NEODO S90° lapkákat sík- és sarokmarásra egyaránt lehet használni, továbbá vállak közelében is lehet velük marni, ahol a munkadarabok vagy a befogókészülékek korlátozzák a hozzáférést.

2. ábra
Forrás: ISCAR

Az ISCAR bemutatja a HELIDO Trigon Line szerszámcsaládot (2. ábra), amelyet kis átmérőtartományban (32-63 mm között) lehet rendelni. A szerszámcsaládba sűrű fogosztású síkmarók tartoznak, amelyekbe kétoldalas trigon lapkákat lehet szerelni, 90°-os főél elhelyezési szögben, és akár 4 mm-es fogásvétellel is lehet nagy termelékenységű marást végezni. A trigon lapka 6 db forgácsolóéllel redelkezik, radiális és axiális hátszöge egyaránt pozitív. A széles wiper geometriának köszönhetően jobb felületminőséget lehet elérni, és megkönnyíti a rampolást a fogásba lépéskor.

3. ábra
Forrás: ISCAR

A LOQIQ-8-TANG síkmarókba (3. ábra) tangenciális rögzítésű lapkákat lehet szerelni, amelyeknek 8 db. forgácsolóélük van, és síkfelületek nagyolására kínálnak költséghatékony megoldást, ha vállak közelében kell dolgozni. A lapkák tangenciális, fecskefarok rendszerű fészek kialakításának, és robusztus felépítésének köszönhetően a szerszám is merev lesz, amely különösen nagyoláskor előnyös.

Az ISCAR a HELIQUAD-családot 90°-os, hagyományos kialakítású, egyoldalas, négyzet alakú lapkákkal egészítette ki. Az új lapkák titán és hőálló szuperötvözetek (HTSA) megmunkálására alkalmasak, különösen vállhoz közeli felületek esetén.

4. ábra
Forrás: ISCAR

Olyan alkalmazások esetén, ahol csak kis szerszámátmérő fér el, a MULTI-MASTER család tömörkeményfém, cserélhető fejű síkmaróit lehet hatékonyan használni, 12-25 mm közötti átmérőtartományban (4. ábra). A többélű kialakításnak köszönhetően a szerszámokat nagy előtolással is termelékenyen lehet használni. Az egyedülálló síkmaró fontos előnye a tömörkeményfém szerszámokkal összemérhető, nagy pontossága. Ez a pontosság a munkadarab méret- és alakhűségében, illetve a kiváló felületminőségben is visszaköszön.

ISCAR