- Hirdetés -

- Hirdetés -

Síkmarás kiváló felületminőséggel

A fémmegmunkáló iparban a kiváló felületminőség elérésére képes szerszámok kifejlesztése régóta az egyik fő irányvonal.

A porkohászati eljárások fejlődése miatt egyre bonyolultabb alakú keményfém lapkák gyártása vált lehetővé, melyek forgácsolási geometriája optimális, és már a szinterezett lapkák is sokkal pontosabbak, mint azelőtt. Nem meglepő, hogy az ilyen technológiai fejlődés nagymértékben javította a síkmarással megmunkált felületek minőségét.

Fontos tényező még az élpontosság szempontjából a maró lapkafészke, mely saját méretbeli és geometriai tűrésekkel rendelkezik. Ezért, még ideálisan pontos lapkák használatakor is a lapkafészkek tűrésbeli eltérése lerontja a felületet, így egy váltólapkával szerelt maró nem lesz képes olyan extra tükrös minőségű felület forgácsolására, mint egy köszörült keményfém szerszám.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A vonzó megoldás az, ha egy kiváló felületminőség forgácsolására képes szerszám nem igényel további beállítást azután, hogy a lapkákat rögzítettük. Így a pontosság és a geometriák továbbfejlesztése maradt a simító síkmarók fejlesztésének fő irányvonala.

A vállak melletti, viszonylag kis felületek jó felületminőségű marására az ISCAR cserélhető fejes, tömör keményfém szerszámokat fejlesztett ki 12-50 mm-es átmérőtartományban a MULTI-MASTER és a T-FACE szerszámcsaládjaihoz (1. kép). A fejek pontosak, köszörültek, éles vágóélekkel rendelkeznek, és az ugyanilyen átmérőjű váltólapkás szerszámokhoz képest több éllel rendelkeznek. E jellemzők kombinációja garantálja a nagy teljesítményű simító marást.

A pontos munkadarab előállítási technológiák és a 3D nyomtatás bevezetésévek indult tendencia, miszerint a megmunkálás során leválasztandó anyagmennyiség egyre csökken, különösen fontossá teszi a kiváló felületminőségű síkmarási fejlesztéseket. Találnak-e majd a szerszámgyártók a fent felsoroltakon kívül olyan megoldást, mely egyszerűen és hatékonyan kielégíti az ipar új igényeit? A közeljövőben majd kiderül.

Iscar

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet