Skóciából lőnek fel majd műholdanak

Az amerikai repülőgépgyártó első űrjárműveit jövőre indítják útnak

A Lockheed Martin a kaliforniai ABL Space Systems-szel együttműködve indít űrprogramot, amelynek kilövőállomását az Egyesült Királyságban építik fel – ezzel az angolok hatalmas lépést tettek a felé, hogy Európa vezető műholdfelbocsátó nemzetévé váljanak. A UK Pathfinder Launch projekt Skóciában valósul meg, 2022-re, amikorra az ABL új RS1 űrrakétájának első kereskedelmi célú indítását tervezik, tudatta a The Engineer.

„Az ABL Space System világklasszis teljesítménye lehetővé teszi számunkra, hogy hosszútávú együttműködést alakítsunk ki az Egyesült Királysággal, és tovább bővítsük az angliai űrprogramot, úgy, hogy az illeszkedjen a kormány jóléti és ipari stratégiájába”, magyarázta Nik Smith, a Lockheed Martin regionális igazgatója.

„Azért vagyunk, hogy új kilövési lehetőségeket kínáljunk, igény szerint. Lelkesen várjuk, hogy a rendszerünket Shetlandra telepíthessük, és végrehajtsuk ezt az úttörő küldetést, a partnereinkkel közösen”, fűzte hozzá Harry O’Hanley, az ABL alapító-vezérigazgatója.

- Hirdetés -

„Azt szeretnénk elérni, hogy az Egyesült Királyság legyen Európa első számú országa, ahonnan kisméretű műholdakat indítanak Föld körüli pályára. Ezzel innovatív vállalkozásokat csábíthatunk ide a világ minden tájáról, és több száz, magas szakmai tudást igénylő munkahelyet teremtünk”, lelkendezett Ian Annett, az angol űrügynökség vezetője.

A Lockheed Martin különböző javaslatokkal már elő is állt arra vonatkozóan, hogy hogyan alakítsák ki az épülő Shetland Space Centre-t, ami a Skócia felett található Shetland szigetcsoporton, egyben pedig az Egyesült Királyság legészakibb csücskében valósul meg, Unst szigetén. Az ABL rakétája egy olyan űrjárművet szállít majd, amely egyszerre több mint hat apró műholdat képes Föld körüli pályára állítani.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet