Sokezer tonna akkumulátort hasznosít újra Anglia

Két nagy cég együttműködésével folyamatosan bővül a kapacitás, ami európai államokat is el fog érni, éveken belül. A  Recyclus Group és a Slicker Recycling célja az, hogy 2022-től minden évben 16 ezer tonna – javarészt valószínűleg gépjárművekből származó – savas ólomakkumulátort és további ötezer tonna lítiumion-akkumulátort tudjanak feldolgozni – állítja a The Engineer. Robin Brundle, a Recyclus Group tulajdonában lévő Technology Minerals ügyvezető elnöke hangsúlyozta: ez csak a kezdet, hiszen azt szeretnék, ha a következő tíz év során – európai piacok felé is terjeszkedve – 60 és 20 ezer tonnára nőne a kapacitás.

Ipari mennyiségben várhatóan már januárban elkezdődik a munka, egyelőre a savas ólomakkumulátorokkal, majd februárban beindul az okoskészülékekből származó lítiumion- elemek feldolgozása is. Utóbbi kapcsán érdekesség, hogy a folyamat teljesen titkos. Brundle csupán annyit árult el, hogy a Li-ion akkumulátorok alapvetően ötféle módon készülnek, és ők mindegyikkel, illetve bármelyek vegyes megoldásával elboldogulnak – pirolízis vagy sóoldatozás nélkül.

A Technology Minerals célja a nyersanyagok fenntartható kinyerése minden lehetséges lítiumion-akkumulátorfajtából, hogy azokat új eszközök gyártására lehessen felhasználni. A teljes körforgás hosszútávú megvalósítása érdekében folyamatos terjeszkedésre készülnek: hat éven keresztül minden évben legalább egy további üzemet akarnak telepíteni. Ezek mindegyike – annuálisan – legalább ötezer tonna akkumulátort tud majd feldolgozni, még akkor is, ha csak napi egy műszakkal számolunk – vázolta az igazgató.

- Hirdetés -

A programban résztvevő cégek arra számítanak, hogy lehetőségek egész sorát tudják megnyitni azzal a képességükkel, hogy gyakorlatilag bármilyen Li-ion akkumulátort képesek különböző fémekre bontani, majd azokat visszaadni a gyártó szektornak. A tervnek a veszélyes hulladék biztonságos kezelésében, újrahasznosításában, vagy egyáltalán elhelyezésében érdekelt szervezetek és gazdasági szereplők is nyertesei lehetnek – a természetes környezetről nem is beszélve.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet