Sókristály méretű, szervezetben lebomló agyi szenzort fejlesztettek

A Huazhong Egyetem Tudományos és Technológiai Kutatóintézetében (HUST) kifejlesztettek egy új, zselés alapú érzékelőt, ami annyira apró, hogy beültethető akár az agyba is, ezzel teljesen új távlatokat nyithat az egészségügyi megfigyelés terén.

 A nyúlós állagú, biológiailag lebomló szenzort azzal a céllal fejlesztették ki, hogy egészségügyi megfigyelésre használják fejsérülésekkel vagy agydaganattal küzdő betegeknél. Az érzékelő beültetéséhez nincs szükség invazív sebészeti beavatkozásra, és persze vezeték nélkül működik – osztották meg a tudósok a Nature-ben közzétett tanulmányban. A szenzort egyelőre csak patkányokon, illetve sertéseken tesztelték, és megállapították, hogy legalább ugyanolyan jól működik, mint a hagyományos vezetékes szenzorok: képes figyelemmel kísérni kulcsfontosságú egészségügyi mutatókat és észlelni a legapróbb nyomás- és hőmérsékletváltozásokat is

A HUST tudósai már évek óta dolgoznak beültethető agyi szenzorok fejlesztésén, azonban az eddigi eszközök többnyire vezetékeket használtak az adatok továbbítására, pedig a kábelek, bármilyen vékonyak legyenek is, nehezen beültethetők majd eltávolíthatók, és mindig sebészeti beavatkozást igényelnek, ami növeli a fertőzések kockázatát. Noha vezeték nélküli szenzorok éppen ezekre a problémákra gondolva korábban is voltak, a korlátozott kommunikációs hatótávolság és viszonylag nagy méret akadályozta a hatékonyságot. Yang és csapata erre kétmilliméteres, kocka alakú szenzorokat fejlesztett hidrogél segítségével, ami puha, rugalmas anyag, és gyakran használják szövetregeneráció és gyógyszeradagolás céljából.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A miniatűr, zselés szenzorok képesek alakot változtatni a hőmérséklet, a nyomás és a pH szint változásaira, reagálnak az agyi véráramlás változásai által okozott rezgésekre, és sóoldaltban négy hónap alatt, az agyban pedig már öt hét alatt lebomlanak. Az eddig felmerült legfőbb aggodalom az új szenzorral kapcsolatban az, hogy a lebomlásakor keletkező melléktermékei károsak-e, vagy felhalmozódhatnak-e a test más részeiben, így a kutatás folytatása már ennek feltárására, valamint a rendszer további finomítására, a még eredményesebb működésére és az ipari méretű gyártás megtervezésére koncentrál.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -