- Hirdetés -

- Hirdetés -

Spanyolországban készült el az első 3D nyomtatott agyagház

Bár egyre felkapottabb a 3D nyomtatás alkalmazása az otthonépítésben, az a kombináció mégiscsak szokatlan, amit a Katalónia Fejlett Építészeti Intézet (IAAC) hallgatói hoztak össze. A projekt során az ősi és természetes eredetű agyagot házasították additív technológiával, így alighanem megalkották a lehető legfenntarthatóbb otthonépítési módszert.

A Yanko Design cikke szerint sikerült visszanyúlni a kezdetekhez, hiszen mindegy, hogy napon szárítják vagy kemencében égetik, tény, hogy az agyag az egyik legfenntarthatóbb és legellenállóbb nyersanyag az építészet történetében. A prototípust spanyol diákok húzták fel, és mint új élőhely-építészeti stílust, el is nevezték, TOVA-nak. Mostantól, ha ragaszkodunk hozzá, ez a szó jelöli az egyszerű, mégis elegáns, egyben fenntartható dizájnt, ami agyag töltőanyaggal alkalmazott, 3D nyomtatással készült lakóépületet jelent.

Ökoháznak ettől még nem nevezhetjük, de tény, hogy a túl meleg vagy túl hideg időnek sajátos módon képes ellenállni, és ebben nagyban segíti a keretezett, szigetelt mennyezet. Az első példány szűkös költségvetésből épült, ezért inkább tűnik erdei viskónak, mint lakóháznak, de a koncepció világos és láthatóan működképes – persze annyi csalással, hogy a szükséges alépítményt polimerekből terítették el.

Fotó: IAAC

A TOVA projekt célja mindenekelőtt az, hogy nemcsak a nyersanyag, hanem az alkalmazott technológia és a dizájn szintjén is természetbe illeszkedő épületeket népszerűsítsenek. A végeredmény ugyanúgy lehetne egy ókori család szűkös otthona, mint a jövő emberének hétvégi háza. Izgalmas kettőség – reméljük, hogy a befektetők is látnak majd benne fantáziát.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet