STARK.nullpontrendszerek

Kifogástalan befogástechnika

A termékgyártás költségmegtakarítása elsősorban a munkadarabcsere, illetve a technológiai ciklusidők csökkentésére korlátozódik, viszont a gyorscsere rendszerek alkalmazásával hihetetlenül megnő a gépek gyártási kapacitása. Valamennyi szemlélet középpontjában a gazdaságos termékgyártás áll, épp ezért a munkadarab befogástechnika területén is új, racionális lépésekre, folyamatos fejlesztésekre van szükség.

A német ROEMHELD Group tagjaként, a STARK által kifejlesztett gyorscserélő rendszerek elősegítik a rugalmas és automatizált gyártást, számtalan megoldást nyújtanak a készülék-csere idők és költségek csökkentésére, ezzel megnövelve a gép termékkibocsátó kapacitását.

- Hirdetés -

A vállalat kizárólag innovatív és komplex megoldásokban gondolkodik, legyen szó mechanikus, pneumatikus, hidraulikus, vagy akár már elektromos rendszerről. Kiváló minőségű acélötvözetű alapanyagok szavatolják a hosszú élettartamot és kopásállóságot.

A STARK nullpont befogórendszereivel maximumra növelhető a termelékenység, a beállítási és ellenőrzési művelet kiiktatásával több idő jut magára a gyártásra. A nullpont befogórendszerrel a gyártóberendezéseken akár még a betanulók is el tudják végezni a felszerelési munkákat. Ezzel csökkennek a felszerszámozási költségek, és több gép egyidejű felszerelése válik lehetővé. Nagyfokú rugalmasság jellemzi, mely a megmunkáló központok maximális kihasználtságát teszi lehetővé.

STARK.classic levegő lefuvatással és orientáló csapokkal
Sokoldalúság: STARK.classic

A STARK.classic megoldást jelent manuális, félautomata, vagy akár teljesen automatizált palettacserélő rendszerek esetében is. Az évek során jól bevált nullpont befogórendszer a STARK termékcsalád legátfogóbb és legsokoldalúbb gyorscsere rendszere. Háromféle méretosztályban készül, 10, 20 és 30 kN behúzó erő mellett. Alkalmas egyedi darabokra, illetve kis- és nagysorozatú termékgyártásra. Ismétlési pontossága <0,005, különböző paletták esetén is a max. 0,01-os visszaállási pontosság garantált. A robusztus kialakítás, illetve alacsony beépítési magasság és változatos befoglaló méretek mellett alkalmas kis- és nagyméretű készülékek gyors cseréjéhez. Közvetlen munkadarab befogással ötoldalú megmunkálást tesz lehetővé. Integrált forgács lefúvatás és opcionális hűtőfolyadék elvezetés, továbbá opcionális felfekvés, rögzítettség és pozíció ellenőrzés jellemzi, akár szennyeződésre érzéketlen központi-reteszelő rendszerrel ellátva. A rendszerhez optikai lekérdező is integrálható, amellyel vizuálisan ellenőrizhető a megfelelő rögzítési állapot.

Behúzás – pozícionálás – befogás – oldás – kiemelés: mindez egyetlen palettaelembe integrálva.

A behúzó csapokat a rugóerő (tányérrugó) folyamatosan behúzott állapotban tartja, ezáltal nem keletkezik vibráció, amely a megmunkált felületi minőségét befolyásolná, így a szerszámok élettartama látványosan meghosszabbodik. A speciális rögzítő csap – alakjának köszönhetően – az illesztékből történő kiemelés során nem akad fenn, nem sérül meg, és nem deformálódik. A munkadarab, vagy a készülék minden további nélkül akár ferde helyzetben is ki- és berakható. Az illesztékbe való behúzás és az onnan való kilökés pedig automatikusan megy végbe. A csapok pozicionálása átmerőn történik, amely precízebb és tartósabb, mit egy kúpos pozícionálás. Egyszerűen szerelhető, ezáltal könnyen tisztítható és karbantartható.

Gyorscsatlakozó STARK.easyclick-el
STARK.easyclick – azonnal bepattan, energiafelhasználás nélkül

Egy kattanás és tart. Ez jellemzi a STARK.easyclick-et, amely egy mechanikus gyorscsatlakozó egység. Energiafelhasználás nélkül azonnal rögzít és stabilan fog. Kioldásához csak egy 3-8 bar levegőnyomás szükséges, amelyet alaplapon vagy közvetve a házba csavarva tudunk csatlakoztatni. A STARK.easyclick a többtengelyes megmunkálás támogató eszköze, mechanikus rögzítésével az automatizált rendszerek, robotok kiegészítő eleme. A befogó készülékek rögzítése mellett, egyedi feladatoknál kihasználható gyorsasága, például egy gyorscsatlakozó rendszer részeként. A gyors befogási idő (egy kattanás), mellet az oldási ideje sem több mint 0,1 s, amely az automatizált gyártósorok jelen elvárásait elégíti ki. Rendkívül kompakt felépítésű, a ø85 mm-es egység kis helyigényű. Rövid 12 mm-es behúzó csapja pedig rövid kiemelési utat igényel. Készülék orientáció az egységbe integrálható (előkészítve) pozícionáló csapon keresztül lehetséges és opcióként a pozíció lekérdezés is megoldott. Az integrált furat pedig a levegős tisztítást biztosítja.

Technikai adatok:
Mérete: ø85 mm
Befogóerő: 5 kN
Tartóerő: 10 kN
Oldási idő: <0,1s
Befogási idő: Azonnal
Ismétlési pontossága: <10 μm
Súlya: 0,62 kg

 

 

 

 

 

Csonka Szabolcs értékesítési vezető

GIMEX-Hidraulika Kft.

a ROEMHELD csoport hivatalos partnere

sales@gimex.hu

www.gimex.hu