Stratasys nagy formátumú ipari 3D nyomtató magyarországi premier az Ipar Napjain

Szüksége van nagyméretű vagy sok kisebb alkatrészre, ami határidőre elkészül? Hasznosabban is el tudja tölteni a munkaidőt, minthogy 3D nyomtatók és alapanyagok paramétereivel kísérletezzen? A kutatás-fejlesztés a 3D nyomtatásban nem a munkahelye tevékenysége? Van egy jó hírünk!

A Stratasys F770 nagy formátumú FDM technológiájú 3D nyomtatója áthidalja az additív gyártási megoldások hiányosságait: lehetővé teszi komplex, nagy méretű, akár 1 méter hosszú alkatrészek megfizethető, megbízható és pontos 3D nyomtatását, javítva a gyártóüzemek és a fejlesztők termelékenységét.

Forrás: Varinex Zrt.

- Hirdetés -

Nem lesz szükség mérnöki bravúrokra a használatához, betölti a CAD modellt, beállítja az orientációt, vagy megnyomja az automatikus berendezést és indul a gyártás.

Miből tud nyomtatni? Elérhető ABS, ami valódi, nem adalékokkal a nyomtatásra kifejlesztett fajta, hanem erős, más gyártók poliamid alapanyagaival versenyképes tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen ezért is kell a fűtött, zárt munkatér, ami inkább már sütőtér. UV álló megoldásokhoz ASA alapanyagot is tud használni, mechanikailag hozza az ABS tulajdonságait, de a felület az ASA esetében még annál is megnyerőbb. Ebben a gépben nem vetemedik az ABS, sem az ASA. Mindkét anyaghoz enyhén lúgos oldatban oldódó támasztékot használ, így nem jelent kihívást a támasztékok eltávolítása a legkomplexebb alkatrészből sem. Így kreatívan tervezhet, nem kell a gyárthatóságon aggódnia. Maradjon fókuszban a munkája, a 3D nyomtatót már kifejlesztettük hozzá.

Nézzük a tényeket, a munkatér tágas, 1000x610x610 mm-es, több mint 370 literes építési terület új lehetőségeket nyit az ipari gyártás, a prototípuskészítés, gyártósori alkatrészek, nagy méretű jig-ek és befogó készülékek, terjedelmes funkcionális prototípusok, például járműpanelek gyártásában, amelyek kisebb nyomtatókkal nem megoldhatók egyben. De ki akar ragasztgatni, ha gombnyomásra elkészülhet egyben? A munkatér átlóban 116 cm, a pontosság+/-0,1 mm.

A GrabCAD vezérlőszoftver beolvassa a natív CAD fájlokat, az STP-t. Állítsa be a rétegvastagságot, az orientációt és mehet. Egy csomag alapanyaggal, ami több, mint 3200 cm3 legalább 140 órát tud nyomtatni. Addig nem kell a géphez nyúlni. Minden gyártás előtt automatikusan kalibrál, nincs vele dolga. A nyomtatásra rá tud nézni a beépített kamerán keresztül is.

A Stratasys F770 additív gyártóberendezés segít elkerülni a hagyományos megmunkálás magas költségeit és hosszú átfutási idejét, kiküszöbölve a piacon elérhető más 3D nyomtatók nehézkes használatát, gyenge minőségét és rejtett költségeit. A berendezés standard hőre lágyuló műanyagokat és oldható támaszanyagot használ, lehetővé téve akár komplex belső szerkezetű alkatrészek tervezését és 3D nyomtatását, minimális utómunkával.

Számtalan alkalmazási terület

Ami az alkalmazási lehetőségeket illeti, az F770 3D nyomtató számos iparágban bizonyított már, beleértve többek között az autóipart, a repülőgépipart, a nehézipart és a mezőgazdaságot. Az autók és lakóautók karosszériapanel-prototípusainak készítése csak egy a felhasználási példák közül. Hasonlóképpen a légi járművek kabin- és ülésrészegységei is hatékonyabban összeállíthatók, mint a hagyományos prototípuskészítő módszerekkel. A vízlágyítók és hasonlóan nagy méretű fogyasztási cikkek gyártóinak, a termékek mérete kapcsán, szintén előnyös a nagy formátumú 3D nyomtatás lehetőségeinek kihasználása. Számos felhasználási területen, különösen az ülékek és sablonok terén biztosít komoly előnyöket a Stratasys F770 additív gyártóberendezés. Az eredetileg fémből készített nehéz eszközök műanyagra cserélésével optimalizálhatók a gyártási folyamatok, alacsonyabb költség mellett.

Forrás: Varinex Zrt.

A Stratasys, mint az additív gyártásra való globális átállás élharcosa, olyan iparágak számára kínál innovatív 3D nyomtatási megoldásokat, mint a repülőgépipar, az autóipar, a fogyasztási cikkgyártás és az egészségügy. Az intelligens és hálózatba kapcsolható 3D nyomtatók, a polimer alapanyagok, a szoftveres ökoszisztéma és az igény szerinti alkatrészek gyártása révén a Stratasys megoldásai a termék-értéklánc minden szakaszában versenyelőnyöket biztosítanak.

A világ vezető szervezetei a Stratasys-hoz fordulnak a terméktervezés átalakítása, a gyártás és az ellátási láncok rugalmasságának növelése, valamint a betegellátás javítása érdekében.

Ne feledje! A VARINEX Zrt. nem csak 3D szkennerek és 3D nyomtatók forgalmazásával foglalkozik, de gyártást is vállal ipari berendezésein! Vegye fel velünk a kapcsolatot! www.varinex.hu

Szerző: Fehér Zoltán, additív gyártás szakértő, VARINEX Zrt.