- Hirdetés -

- Hirdetés -

Súlylimit a világűrben

A SpaceX tavaly kisorsolt egy helyet az első turistákat szállító űrutazására. A győztes egy floridai férfi, Kyle Hippchen, aki kénytelen volt odaadni a jegyet barátjának, mert ő átlépte a 110 kilogrammos súlyhatárt. Az utazást így Chris Sembroski kapta, aki adatmérnök Washingtonban – írja cikkében a The Guardian.

A két barát az Embry-Riddle Aeronautical Universityn (Florida) volt hallgató. Hippchen és Sembroski diákként részt vettek egy űrkutatási programban, amely az űrutazást népszerűsítette, így Washingtonba utazhattak. Közösen részt vettek a NASA shuttle kilövésén is.

A SpaceX sorsolásán több mint 72 ezren vettek részt. Hippchen 600 dollár értékben vásárolt jegyet, míg Sembroski több mint 50 dollárt fizetett. A tavaly februárban lezajlott jótékonysági esemény bevételét egy gyermekkórháznak juttatták el.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A „verseny” leírása kisbetűs részében meghatározták a szervezők, hogy a nyertes milyen fizikai paraméterekkel rendelkezhet, amelyet Hippchen jelentősen átlépett. Amikor e-maileket kapott, amelyekben a személyes adatai iránt kíváncsiskodtak, például a súlyáról és a magasságáról, azt feltételezte, hogy ez a protokoll azok esetében, akik a döntő közelébe kerültek. Csak egy nagy adag levél és telefonhívás után realizálta, hogy valójában ő nyerte a sorsolást.

„Megpróbáltam kitalálni, hogy lehetek képes 35 kilogrammot leadni hat hónap alatt. Nem tartom irreálisnak ezt teljesíteni, viszont egészségtelennek találtam egy ilyen radikális fizikális változást” – mondta Hippchen.

Ezért döntött végül úgy, hogy átadja a helyét Sembroskinak, aki hálából felviszi barátja néhány személyes tárgyát az űrbe. Így fognak felkerülni Hippchen középiskolai és egyetemi gyűrűi, légikapitányi vállpántjai, valamit a dédapja első világháborús Bíbor Szív érdemérme.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet