Súlyosan túltöltődik Ázsia legnagyobb víztározója – brutális károkat okozhat

A világ legmagasabb és legnagyobb fennsíkja, a Tibeti-fennsík (amit mintegy ezer tava miatt a köznyelv Ázsia víztartályának is nevez) komoly változások előtt áll. Egy nemrég készült tanulmány szerint a térség egyes tavainak felszíne a század végére 50 százalékkal is növekedhet, miközben a világ más tájai súlyos szárazsággal küzdenek. A kutatók becslései szerint Délnyugat-Kínában a tavak vízmennyisége több mint 600 milliárd tonnával emelkedhet. Ennek a drámai adatnak az elsődleges oka az éghajlatváltozás miatt megnövekedett csapadékmennyiség, valamint a gleccserek fokozódó olvadása – írja a South China Morning Post szerint egy kínai, walesi, szaúd-arábiai, amerikai és francia tagokat tömörítő kutatócsoport.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a növekedés a vízraktározás négyszeresére növekedését eredményezheti az elmúlt 50 évhez képest.

„Ez az egyik olyan régió, ami a legsebezhetőbb az éghajlatváltozással szemben, és korai figyelmeztető jelként szolgál a globális felmelegedés szélesebb körű hatásai kapcsán” – nyilatkozták a kutatók, példaként említve a tibeti autonóm régió legnagyobb tavát, a Selint, amelynek vízmennyisége körülbelül 66 milliárd tonnával, felülete pedig 800 négyzetkilométerrel nőhet.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kritikus változást egy 2021 és 2100 közötti időszakra vonatkozó szimulációval bizonyították, úgy, hogy a modell megkapta az éghajlati hajtóerőkre, a terepszemlékre és a távérzékelésre vonatkozó adatokat, majd ezek felhasználásával különböző társadalmi-gazdasági forgatókönyveket gyártott a megnövekedett vízraktározás jövőbeli hatására vonatkozóan.

Egy középső szintű társadalmi-gazdasági forgatókönyv alapján a kutatók úgy becsülték, hogy Kína csak a víz alá kerülő utak miatt 20-50 milliárd jüan (970-2500 milliárd forint) közötti veszteséget fog elszenvedni a vizsgált időszakban. Ennél is nagyobb gond a szarvasmarha-legelők elárasztása, ami 500 ezerrel csökkentheti a haszonállatok számát és tönkreteszi a régióban gazdálkodó tenyésztőket.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -