Sürgető kihívás a munkaerőhiány, de az automatizáció erre is megoldás lehet

A munkaerőhiány az OECD-országok kis- és középvállalkozásai számára az egyik legsürgetőbb kihívássá vált. A feldolgozóipart különösen súlyosan érinti a nagyszámú üres álláshelyek aránya. Mivel a robotok egyre könnyebben telepíthetők, bevezethetők és működtethetők, a kkv-k egyre nagyobb mértékben férnek hozzá az automatizáláshoz. Az International Federation of Robotics (IFR) új Go4Robotics online platformja független útmutatást nyújt automatizálási folyamat megkezdéséhez – írja közleményében az IFR.org.

„A szakképzett munkaerő hiánya számos országban erősen ösztönzőerőként hat, s elősegíti az automatizálás bevezetését” – mondta Dr. Susanne Bieller, az IFR főtitkára. „Az uniós statisztikák szerint az EU-ban a vállalatok háromnegyedének gondot okoz a megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalók toborzása.”

A robotok növelik a munkáltatók vonzerejét

- Hirdetés -

Ha választhatnak, sok fiatal szívesebben dolgozik olyan vállalatnál, amely a jövő technológiáját alkalmazza. Amennyiben az üzemben működnek robotok, akkor a vállalat a leendő munkavállalóknak olyan munkaként hirdetheti meg az adott állást, amelyben hangsúlyozhatják, hogy az egy robot irányításával jár. Ez sokszor a játékszabályok megváltoztatását jelenti. Mivel a robot átveszi az unalmas, repetitív, veszélyes és nehéz munkákat, így alkalmazásuk még vonzóbbá válik. A munkavállalóknak több idejük van arra, hogy képessé váljanak az érdekesebb feladatok ellátására.

A vállalkozások megtanulják a robotok használatát

Az IFR új online platformja, a Go4Robotics felhívja a figyelmet a robotika számos előnyére. A kis- és középvállalkozások ellenőrzőlistával ellátott oktatási tartalmakat találnak. A szakértők eloszlatják a kételyeket az automatizálással és azon belül a viszonylag új szegmensekkel kapcsolatban. A vezetők megtanulják, hogyan profitálhatnak az olyan új trendekből, mint a nem szakemberek számára is könnyen programozható robotok.

Okosipar.hu